Vijf goede tips voor een foute website.

Door het gebruiken van ergerlijke elementen jaagt u online bezoekers doeltreffend weg van uw website.

Door het gebruiken van ergerlijke elementen jaagt u online bezoekers doeltreffend weg van uw website.

Het internet staat vol van goede informatie en mooie websites. En toch ergeren mensen zich steeds vaker aan bepaalde irritante zaken als ze websites bezoeken. Dat is niet echt bevorderlijk voor uw succes. Wat zijn nu de meest ergerlijke zaken op een website of waardoor verliest u klanten en omzet via uw website.

Hoe kan een website anti-reclame zijn?

Mensen die het internet opgaan, openen meestal een browser, typen een paar woorden in en zoeken zo informatie. Gemakshalve laten we nu even Facebook, Google+ en andere twitters achterwege want die werken niet volgens het open principe van websites. Dat is de grote kracht van het internet. Uw informatie (via een goede website) is permanent beschikbaar voor mensen die hier naar op zoek zijn. En reken maar dat ze blij zijn als ze u bij een probleem of vraag snel vinden op het internet.

Ziet uw website er mooi en betrouwbaar uit? Is alle informatie netjes gestructureerd en goed vindbaar? Verstaan de mensen wat u aanbiedt en hoe u werkt? Kunnen ze gemakkelijk met u in contact komen? Allemaal prima. Dan mag u zeker regelmatig nieuwe klanten verwelkomen die u via het internet hebben leren kennen. Totdat … er zo van die ergerlijke dingen voorkomen op een website. U kent dit wel. U vindt dan al eens een goede website en begint te lezen. Dat probeert u althans. Want eerst moet u een taalkeuze maken, en dan misschien een enquête invullen, en dan nog … Enfin, heel herkenbaar? Welnu dat zijn voldoende redenen waarom mensen snel wegklikken van een website en ergens anders klant worden. Wat zijn nu de meest ergerlijke (en dus contraproductieve) zaken op een website?

De 5 meest ergerlijke zaken voor een foute website.

Er zijn een aantal criteria waar aan een goede website moet voldoen. Zo o.m. moet de informatie er duidelijk en goed gestructureerd opstaan. Hij moet snel inladen en foutloos navigeren. En vooral, een goede website mag niet op de zenuwen werken van de bezoekers. En dat laatste is essentieel, zoniet zijn de online bezoekers binnen de kortste keren terug weg. Wat zijn nu de 5 meest irritante zaken op een webiste.

  • Hoog boven ieders ergernissenlijstje staat de pop-up reclame op een website. U bent goed en wel beginnen lezen en floeps. Daar komt zo’n vies, donker veldje van boven neergedwarreld die u “beleefd doch opdringerig” vraagt om uw mening of een andere bevestiging. Misschien zijn er klanten die het leuk vinden om zo kans te maken op een ipad, auto of vliegvakantie (die men toch nooit wint), maar veruit de meeste mensen zijn al lang van uw website verdwenen.
  • Een heel goede tweede is geluid dat automatisch start als uw website inlaadt. Dat kan dus gaan om achtergrondmuziek (let ook op auteursrecht!) of een bedrijfs- of videofilm die automatisch losbarst. Erg, erg frustrerend. Zeker voor de mensen die snel op hun werk (ook de meerderheid) nog even iets opzoeken voor hun privé. Uw klant komt er met rode oortjes van af en zal beslist nooit meer spontaan naar uw site surfen.
  • Op drie vinden we veel en storende animatie op een website terug. Mensen zoeken informatie via websites. Dan willen ze ook effectief lezen wat er op uw site staat. Denk aan de 3 seconden regel. Heel vervelend als de aandacht van uw online bezoekers telkens wordt weggehaald van uw boodschap door draaiende, wisselende, kantelende beelden. Of nog erger, door zo’n stomme smiley’s of zichzelf herhalende figuurtjes. Jakkes…
  • Ook not done en voldoende reden om elders te zoeken zijn stomme foto’s of foute beelden. Denken we maar aan van die steriele beelden van een paar mensen, strak in pak en das, die blij stom staan grijnzen naar elkaar rond een vergadertafel. Of van die typische foto’s van fotodatabanken die blijkbaar iedereen op hetzelfde moment wil gebruiken en die u dan ook op veel sites tegenkomt. Ook foto’s zonder bijschrift vallen onder deze categorie, want het vrij frustrerend als men op een foto iets ziet maar niet echt zeker is wat het betekent. Goede foto’s zijn wel belangrijk.
  • En tenslotte, het goede oude contactformulier sluit de rij af. Dit is zeker nuttig en moet aanwezig zijn op een goede website om bezoekers snel contact te laten opnemen. Maar vaak moet men eerst zijn ganse personalia opgeven (tot en met schoenmaat), liefst met zo’n asterix velden waar men niet overheen kan, vooraleer men een bericht kan verzenden. De enige goede manier is om via het contactformulier enkel maar die info te vragen die op dat moment nuttig is (naam, e-mailadres, telefoon en boodschap). En verder natuurlijk de overige mogelijkheden om met u in contact te komen duidelijk op uw website zetten. Zo krijgt uw toekomstige klant weer een gezonde keuze.

Besluit.

Een goede website maken is niet echt eenvoudig en vergt vakkennis, gezond inzicht en een goede kennis van de wensen van de online surfers. Om de kans op succes met een website te verhogen, zorgt men er best voor om zo weinig mogelijk irritante zaken in een website te verwerken.
Voor meer informatie over een goede website of voor het verbeteren van uw bestaande website, contacteer nu vrijblijvend 2TREES.

Patrick Puype – www.2trees.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s