5 praktische tips om uw privacy te beschermen.

Goede privacy instellingen van uw computer en programma's beschermen u en uw internet imago.

Goede privacy instellingen van uw computer en programma's beschermen u en uw internet imago.

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van de mensen. Net zoals het computer- en smartphonegebruik. Dan zijn goede privacy instellingen belangrijk om uw eigen gegevens zo goed mogelijk te beschermen. In dit artikel leest u 5 praktische tips om uw privacy goed te beschermen.

Steeds meer aandacht voor privacy beveiliging.

We worden er regelmatig met onze neus op gewezen in de pers. Veiligheidslekken kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Diefstal van betalingsgegevens, of zelfs identiteitsdiefstal komen voor op het internet. Daarom hebben gebruikers steeds meer aandacht voor de veiligheidsinstellingen van de programma’s op hun computer en programma’s. En dat is maar goed ook.

Zeker met het intensiever gebruik van sociale media allerhande is het juist instellen van uw persoonsgebonden gegevens belangrijk. Maar ook de gebruikersinstellingen achteraf moeten ook juist worden ingesteld. Vergeet tenslotte niet om van tijd tot tijd uw instellingen te herbekijken. Op een bepaald moment in uw leven kunt u liever niet meer “zo open” zijn als in uw argeloze jeugd. Heel opvallend, vrouwen zijn over het algemeen voorzichtiger met de informatie die ze delen. Liefst bijna 70 % laten enkel hun vrienden toe op hun sociale profielpagina, terwijl amper 48 % van de mannen deze informatie afgeschermd heeft tegen onbevoegden.

5 praktische tips om uw privacy te beschermen op sociale media.

Het meest doeltreffend is natuurlijk ervoor zorgen dat uw gebruiksinstellingen goed ingesteld staan. Erg moeilijk schijnt dit niet te zijn. Het is wel heel intensief werk én u zorgt er best voor dat bepaalde instellingen elkaar niet tegenspreken. Wie zeker wilt zijn, kan hiervoor (eenmalig) beroep doen op een gespecialiseerde partner. Zeker voor professionele gebruikers (bedrijven, zelfstandigen, …) kunnen we dit aanraden. Eenmaal dit ingesteld staat, dan nog leeft u best volgende regels na om uw privacy veilig te houden.

  • Aanvaard geen vriendschapsverzoeken van mensen die u niet kent. Dat is eigenlijk de evidentie zelf, maar toch zondigen heel wat nieuwe sociale mediagebruikers (vnl. mannen) tegen deze regel. Denk er ook aan dat op internet niet iedereen is zoals men zich voordoet. Het is heel gemakkelijk om een vals profiel op te maken en zo door het internetleven te gaan. Stelt men na verloop van tijd vast dat er toch “vreemde eenden” in de bijt gekomen zijn, dan kan men deze nog steeds ontvrienden of de-frienden. Dit gebeurt ook steeds vaker om het vriendenbestand op te kuisen.
  • Denk steeds na vooraleer u een bericht of foto op het internet plaatst. Probeer in te schatten of u volgende week nog blij zal zijn met uw commentaar, of die foto later door werkgevers gesmaakt zal worden en of uw reactie geen negatief effect zal hebben voor uw eigen imago. Bij twijfel, post niets waar u niet zeker van bent dat u er later geen spijt van zal krijgen. Berichten op het internet zijn hardnekkige dingen en eenmaal geplaatst, krijgt u ze nog moeilijk volledig weer weg. Gebeurt er toch een slippertje, weet dan dat je steeds commentaar terug kan verwijderen. ’t is wel weg, maar als je bericht door (veel) vrienden is rondgestuurd, blijft het wel gezien. Toch best opletten vooraf dus.
  • Blijf goed in de gaten houden wat men over uzelf vertelt op het internet. Men kan u taggen op foto’s, reageren op berichten die u plaatst of uw berichten doorsturen via andere media zoals b.v. twitter. Ziet u een vermelding waar u niet mee akkoord bent, of tagt men u ten onrechte op een foto, neem dan contact op met de “dader” en vraag om die reactie te verwijderen (of untag u zelf).
  • Controleer ook regelmatig de berichten van uw vrienden op het internet. Lees wat ze schrijven (evt. waar u in voorkomt) en wat ze delen met hun vrienden. Ziet u een bericht waar u niet mee akkoord gaat en dat betrekking heeft op u en uw imago, vraag hen dan om deze post te verwijderen of anders te formuleren. Ook secundaire vermeldingen zijn belangrijk en dragen bij tot uw imago op het internet.
  • En tenslotte, beveilig u met goede antivirussoftware. Vaak start het misbruik door infectie van uw computer via bijlagen bij berichten, annexen bij foto’s die men downloadt, malware, enz. Indien u een professionele gebruiker bent, kunt u natuurlijk voor betalende antivirus software kiezen. Privé personen hebben de keuze om dit ook te doen of anders om een goede gratis antivirus beveiliging te kiezen (b.v. Avast).

Besluit.

Door het intensief gebruik van computers, het internet en sociale media in het leven van alledag is het belangrijk om aandacht te schenken aan een goede beveiliging van de instellingen. Systematisch de instellingen van een account, programma of computer juist definiëren is belangrijk. En achteraf een goede veiligheidsetiquette naleven houdt uw online imago top.

Voor meer info over noodzakelijke veiligheidsinstellingen of voor het checken en updaten van uw privacy instellingen, contacteer vrijblijvend 2TREES.

Patrick Puype – www.2trees.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s