Praktische tips voor foto’s op websites.

Professioneel geplaatste foto's verbeteren de vindbaarheid van een website.

Door de juiste foto's te gebruiken verbetert de werking van uw website en verhoogt de vindbaarheid op het internet.

Foto’s zijn onmisbaar op een website. Hierdoor krijgen bezoekers een beter beeld over uw bedrijf, uw producten of uw diensten. Maar niet alle afbeeldingen zijn een goede reclame op het internet. Foto’s kunnen echter ook een website om zeep helpen. Hier volgen een aantal praktische tips die er voor zorgen dat de foto’s een meerwaarde betekenen op uw website.

Waarom zijn goede foto’s belangrijk?
Foto’s en afbeeldingen trekken spontaan de aandacht van de mensen. Dat is o.a. een reden van het succes van facebook. Een stukje voyeurisme speelt mee. Ook het gezegde “Een foto zegt meer dan duizend woorden” is waar. Foto’s kunnen perfect tonen wat er bedoeld wordt, welke kleuren, afmetingen, toepassingen, enz. er mogelijk zijn. Bovendien is elke mens van nature uit geneigd om naar foto’s te kijken. Dus kan men beter de aandacht van de bezoekers op uw website vangen met goede foto’s en zorgen dat ze geïnteresseerd worden in de inhoud van uw site.

Cruciaal is hierbij dat de foto’s van goede kwaliteit zijn, duidelijk weergeven wat er bedoeld wordt en professioneel op uw website geplaatst worden. En dat is niet altijd het geval. Dan merkt men na verloop van tijd dat de foto’s op een website een soort “lappendeken” gaan vormen. Kleurverschillen vallen direct op. Maar ook kleurtonen die niet meer overeenkomen, formaten die uitgerekt zijn, tot zelfs gore kwaliteitsverschillen in het beeld zelf. En dan worden foto’s eerder anti-reclame op een website. Plaatst u zelf foto’s op uw website, hou dan zeker rekening met volgende tips voor goede internetfoto’s.


Praktische tips voor foto’s op websites.
Voor wie verantwoordelijk is om regelmatig foto’s op een website te vervangen, wordt aangeraden om een cursus fotobewerking te volgen. Met Photoshop of met GIMP, een fotobewerkingsprogramma, kan men zowel formaten als resoluties aanpassen, als de kwaliteit van de afbeeldingen bewerken. En dat is wel noodzakelijk.

  • Bewerk elke foto of afbeelding voordat u deze op uw website plaatst. Eigenlijk nooit zijn foto’s zoals ze met een camera genomen worden, geschikt om zonder bewerking op een site te zetten. Via fotobewerking kunnen we bepaalde facetten accentueren en uitlichten, de kwaliteit optrekken, kleuren afzwakken of bijkleuren, formaten in overeenstemming brengen, enz. Het resultaat is steeds dat elke foto van topkwaliteit wordt en perfect past in het sfeerbeeld van een website.
  • Geef een bruikbare naam aan elke foto. Foto’s die rechtstreeks van een camera komen hebben quasi altijd een nutteloze naam zoals DSC_0345.jpg. Geen enkele zoekmachine weet wat er op zo’n foto staat en wanneer die foto moet getoond worden op het internet. Kijk dus wat er op een foto staat en pas de naam aan zodat de foto leesbaar wordt voor de zoekmachines.
  • Controleer de resolutie en pas deze aan tot internetkwaliteit. Te zware foto’s nemen heel veel geheugen van uw hosting in beslag en vertragen de inlaadtijd van uw website enorm. Om op een website te gebruiken zijn foto’s van 72 dpi (dots per inch) voldoende. Zorg er dus voor dat uw afbeeldingen niet zwaarder zijn dan dit.
  • Plaats bij elke foto een bijschrift met nuttige, bruikbare of praktische uitleg over hetgeen op uw foto staat. Vaak is het voor u perfect duidelijk wat er op een foto staat. Dat is niet steeds evident voor bezoekers op uw site. Zeg dus in heldere, goede bewoordingen wat de mensen moeten zien op de foto’s.
  • Maak de foto’s aanklikbaar om de mensen verder te leiden naar meer uitleg over het onderwerp van de foto’s. Veel mensen klikken immers spontaan op foto’s. Dit gebeurt om ze groter te krijgen en dus meer te zien. Maar ook om meer informatie te krijgen over een product of dienst. Door een link in te bouwen achter een foto verhoogt het surfgemak en houdt u uw bezoekers langer op uw site.

Welke soorten foto’s worden gebruikt voor een website?
Er worden verschillende soorten foto’s gebruikt om een goede website op te bouwen. De afbeeldingen worden vnl. gekozen in functie van het doel waarvoor ze bestemd zijn. Zo onderscheidt men de volgende soorten foto’s voor een website:

  • Decoratieve foto’s zijn afbeeldingen die gebruikt worden om de sfeer van een website op te bouwen of als (niet storende) achtergrond van een website. Decoratieve foto’s moeten duidelijk blijven met weinig contrasterende kleuren en met vlakke kleuren zodat ze bruikbaar zijn als achtergrond. Ze moeten het ontwerp versterken zonder dominant te worden.
  • Functionele foto’s worden gekozen om vertrouwen te wekken. Zoals het woord zegt, worden ze geplaatst om een bepaalde functie te vervullen. Een foto van uw gebouwen of uw medewerkers toont b.v. dat u werkelijk bestaat en wie de mensen zijn die men nodig heeft.
  • Verklarende foto’s geven specifieke uitleg over uw producten of diensten. In plaats van een bepaald aspect van een product met woorden te beschrijven, kan een detailopname van uw artikel vaak veel duidelijker zijn. Verklarende foto’s kunnen ook gebruikt worden om beweringen te bewijzen.
  • Promotie- of actiefoto’s visualiseren een bepaalde aanbieding, actie of voordeel. Een tijdelijke actie waarbij u gratis 1 onderhoudskit en een beschermhoes geeft bij aankoop van een artikel kan perfect in een beeld worden gevat.
  • Een eye-catcher is een speciale foto die enkel tot doel heeft om de aandacht van de mensen te trekken en ze dieper in uw website te leiden. Voor een goede eye-catcher heeft u meestal een goede fotograaf nodig én een degelijk fotobewerkingsprogramma. Eye-catchers maken nieuwsgierig, verleiden en trekken de mensen aan.

Besluit.
Foto’s zijn onmisbaar voor een goede website. Maar niet elke foto is geschikt om op een website te gebruiken. Foto’s voor een kwaliteitsvolle website moeten steeds worden bewerkt vooraleer op een website te plaatsen. Voor wie goede afbeeldingen belangrijk zijn, is een onderhoudscontract vaak de goedkoopste en beste keuze.
Voor meer informatie voor goede foto’s op uw website contacteer vrijblijvend 2TREES.

Patrick Puype – www.2trees.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s