Uw online reputatie is heel belangrijk.

Een goede online reputatie is heel belangrijk om meer klanten of omzet te bekomen.

Een goede online reputatie is heel belangrijk om meer klanten of omzet te bekomen.

Iedereen is tegenwoordig met het internet verbonden. En iedereen maakt heel intensief gebruik van de informatie die online te vinden is. Daarom is het voor uzelf en voor uw bedrijf, zaak of kantoor heel belangrijk om een goede online reputatie te hebben. Wat is een online reputatie en hoe krijgt u een heel goede reputatie op het internet? Dat leest u in dit artikel.

Wat is een online reputatie?
De online reputatie is het beeld dat op het internet terug te vinden is van uzelf, uw bedrijf, winkel, handelszaak of kantoor. Let wel, dat is niet alleen wat uzelf, b.v. via internet of facebook, in uw naam op het internet zet. Maar ook de reacties van andere mensen, foto’s en artikels die over u verschijnen, artikels die via veilingsites te koop gesteld worden, … bepalen voor een belangrijk deel mee hoe uw online reputatie er uitziet. Uw eigen online reputatie of imago is dus opgebouwd door zaken die uzelf online plaatst plus door hetgeen anderen over u op het internet delen.

Waarom is een online reputatie zo belangrijk?
Vroeger bouwde men aan een reputatie door geduldig verder te werken, zich onder de mensen te begeven en door mee te doen met organisaties die veel mensen aantrokken. Typische voorbeelden van het tijdperk bC (before Computer) zijn: na jaren werken de grote klantenkring die reclame maakte voor u; netwerken via lidmaatschappen bij b.v. Unizo, vakorganisaties, Rotary, …; of deelnemen aan beurzen, locale goeddoelacties, … waardoor andere mensen een positief beeld van u en uw zaak kregen.

Dat is tegenwoordig niet anders. Alleen gebeuren al deze dingen nu via het internet. En!!! Wat daar over u is verschenen, blijft heel, heel lang bewaard en vindbaar voor de mensen. Daarom is het zo enorm belangrijk om een goede online reputatie op te bouwen. Een paar cijfers:

  • Bijna 50 % van de mensen googelt eerst vooraf een kandidaat vooraleer men iemand aanwerft. Dat is eigenlijk gigantisch belangrijk. Voornamelijk ook omdat iedereen het internet als een “neutrale” bron voor informatie vindt.
  • Voor mensen of zaken die met een nieuw bedrijf of leverancier in zee willen gaan zoekt tegenwoordig meer dan 80 % eerst op het internet naar informatie over de toekomstige partner.
  • Meer dan 80 % van de mensen gebruikt zoekmachines om informatie op het internet te zoeken. Daarmee zijn de gerichte opzoekingen, b.v. door rechtstreeks een webadres in te typen, bijna verwaarloosbaar voor internet opzoekingen.
  • Naar blijkt is in bedrijven in bijna 10 % van de gevallen reeds iemand ontslagen omdat er negatieve berichten of wangedrag merkbaar was op facebook of andere sociale netwerksites. Wat overduidelijk bewijst hoe belangrijk een online reputatie wel is.

Hoe kunt u uw online reputatie verbeteren?
De online reputatie bestaat dus uit twee componenten: alles wat uzelf op het internet zet over uw eigen persoon, uw bedrijf, winkel, handelszaak of kantoor en alles wat anderen over u online plaatsen. Wat uzelf online plaatst, daar heeft u volledige controle over. Maar voor het tweede luik gaat dat weer iets moelijker. Wat kunt u nu best doen om uw online reputatie te verbeteren?

  • Eerst en vooral moet u er voor zorgen dat u uw eigen persoon, bedrijf of zaak professioneel online zet. Dat kan best door uw website te laten maken door een ervaren webbouwer die zowel kaas gegeten heeft van lay-out als van technisch webdesign. Een goede website somt niet alleen uw producten en diensten op maar geeft ook de sfeer en imago van uw bedrijf weer.
  • Denk vooraf even na over het beeld dat u over uzelf wilt verspreiden. Zorg er vervolgens voor dat de berichten die u op sociale netwerksites zoals facebook plaatst, aan dit beeld beantwoordt.
  • Google regelmatig zelf uw eigen naam of uw bedrijf. Kijk wat er verschijnt en verbeter de informatie van uw eigen website, online shop of sociaal profiel.
  • Reageer op schadelijke imagoberichten door zelf positieve reacties te plaatsen bij berichten op facebook, recht op antwoorden te versturen aan kranten, een positievere formulering van een bericht voor te stellen aan verenigingen, groepen, enz.
  • Heel belangrijk! Denk er altijd aan om nooit echt persoonlijke zaken op het internet te delen. Met internet is het eigenlijk vrij simpel: online plaatsen gaat snel en gemakkelijk. Verwijderen is heel moeilijk en het duurt lang voordat informatie uit het internetgeheugen weggevlakt is.

Besluit.
De online reputatie voor een persoon, bedrijf, zaak of kantoor is tegenwoordig van vitaal belang. Een goede online reputatie draagt bij aan het succes van een zaak en zorgt voor nieuwe kansen of een sterkere groei. Daarom werk je best met een professionele internetpartner voor uw eigen online reclame. Wenst u ook uw online reputatie te verbeteren, neem contact op met ons.

Patrick Puype – www.2trees.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s