Goede tips om de ideale domeinnaam te kiezen.

Een goede domeinnaam is heel belangrijk.

Een goede domeinnaam is heel belangrijk.

Een goede domeinnaam kiezen voor een website of webshop is heel belangrijk. De ideale naam is referentieel voor uw zaak, is gemakkelijk te onthouden en moet nog vrij zijn. Maakt u zich geen illusies. U kunt er niet onder uit. Geen domeinnaam betekent geen website op het internet. Met deze Goede tips om de ideale domeinnaam te kiezen, lukt het u ongetwijfeld.

Waarom is een goede domeinnaam belangrijk?

Eerst en vooral is een domeinnaam belangrijk omdat u er een nodig heeft. Het is 1 van de gouden drie: website, hosting en domeinnaam. Zonder deze drie zaken krijgt u geen website of webshop op het internet.

Maar een goede domeinnaam is ook heel belangrijk voor de vindbaarheid van uw site op het internet. Een goede vindbaarheid in de zin dat mensen uw website gemakkelijk spontaan vinden omdat uw naam zo logisch is of gemakkelijk te onthouden is. Meestal leert de praktijk het belang tot scha en schande bij degene die een heel foute naam hebben gekozen. Beter is om hier de nodige tijd voor vrij te maken om grondig en nauwgezet een goede naam te kiezen. Volgende Goede tips om de ideale domeinnaam te kiezen.  kunnen u zeker helpen.

Goede tips om de ideale domeinnaam te kiezen.

Zoals steeds zijn er een aantal handige tips die helpen om een goede domeinnaam te kiezen. Deze regels zijn gebaseerd op hetgeen de doorsnee surfer verwacht, op de zoekmachine-regels voor webbouwers en op de praktijkervaringen van de mensen op het internet.

  • De beste domeinnaam sluit heel nauw aan bij uw zaak. Dit is het geval als de naam van uw winkel of bedrijf er in voorkomt. Ook uw exclusief hoofdmerk, dienstverlening of een typisch kenmerk van uw zaak is bruikbaar indien uw bedrijf of winkel reeds een reputatie heeft opgebouwd. Spontaan zullen internetzoekers even proberen met uw naam in te geven. Indien de .be naam niet meer vrij is, kijk dan even naar alternatieve achtervoegsels (.com, .eu, .shop, …).
  • Een goede domeinnaam is gemakkelijk te onthouden eenmaal men ze heeft gezien. Controleer dus altijd op uw computer hoe uw naam er werkelijk uitziet op uw beeldscherm. Het kan best dat een logisch, verzonnen naam er heel verwarrend uitziet. Dan kiest u best een alternatief. Soms kan een tussenstreepje de leesbaarheid van een domeinnaam verbeteren.
  • Wie origineel wilt doen, is eerder gewonnen om een domeinnaam te verzinnen. Kan best. Let wel op als u hypes als basis neemt voor uw websitenaam. Hypes hebben nogal de eigenschap dat ze over waaien. Vermijd best om na een paar jaar met een gedateerde naam verder te moeten.
  • Anders is het gesteld met trends. Trends zijn meestal blijvend en winnen aan populariteit in de toekomst. Daarom kan het slim zijn om in uw domeinnaam aanduidingen van een trend te verwerken (denk b.v. aan “m” in uw domeinnaam opnemen indien u diensten via smartphones wilt aanbieden). Let er wel op dat u uw naam effectief waarmaakt ook.
  • Wie een productmerk of slogan wilt opnemen in de domeinnaam controleert best even als er geen merkrecht of beperkingen gelden voor die naam. Sommige merken mogen alleen worden gebruikt voor erkende zaken of na toestemming. B.v. Bijna alles wat F1 en formule one aangaat is geregistreerd en gelden gebruiksbeperkingen.

Heeft u dan eindelijk de witte raaf onder de domeinnamen gevonden. Oefff… Ga dan direct na of de domeinnaam van uw keuze nog vrij is. Voor .be domeinnamen kan dat via de website van de Belgische regulator DNS (www.dns.be). Ook voor andere extensies is dit eenvoudig. Typ “domeinnaam checken” in google en u heeft de keuze uit een aantal online domeinnaam checkers.

Is uw domeinnaam nog vrij? Prima. Dan is het best om eerst even op facebook en skype te controleren of ook daar uw naam nog beschikbaar is. En registreer ook daar eer en vooral deze naam voor uw bedrijf of zaak. Zo is deze alvast voor u tegen dat u de sociale media inschakelt voor uw promotie.

Besluit.

Een ideale domeinnaam is heel belangrijk om goed gevonden te worden op het internet. Dat is een grote troef voor een website of webshop. Daarom is het verstandig om een nieuwe domeinnaan zorgvuldig te kiezen. Vergeet ook niet de gekozen domeinnaam vast te leggen op de sociale media van uw keuze.

Patrick Puype – 2trees.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s