Soorten bedreigingen voor uw wachtwoord.

Computercriminaliteit is een bedreiging voor uw paswoord.

Computercriminaliteit is een bedreiging voor uw paswoord.

Een goed paswoord of paszin beveiligt de inhoud van uw computer en beschermt uw bestanden tegen indringers. In dit artikel leest u meer over de meest voorkomende bedreigingen voor uw digitale bestanden. U maakt kennis met de courantste vormen van internetfraude en wat u moet doen bij diefstal van uw paswoord of ongewenste indringers.

Soorten bedreigingen voor uw wachtwoord.

Hoe u een goed en veilig paswoord kiest, las u in een eerder artikel (zie “Hoe een sterk wachtwoord maken“). En hoe u uw wachtwoorden zo goed mogelijk beschermt, vindt u terug in het artikel “Hoe paswoorden beveiligen en goed beschermen“. Maar eenmaal u het wachtwoord of wachtzin van uw keuze in uw computer of programma’s ingevoerd heeft, stelt u dit bloot aan een aantal gevaren. Hieronder vindt u de verschillende Soorten bedreigingen voor uw wachtwoord.

  • Internetfraude is de meest klassieke bedreiging, te vergelijken met oplichting in de werkelijke wereld. Internetfraude is het ontfutselen van goederen of geld aan nietsvermoedende personen met mooie woorden en voorstellen. Dit kan mondeling (b.v. door telefonisch uw code of paswoord te vragen) of via e-mail, pop-up vensters, banners, …
  • Phishing is een speciale vorm van internetfraude. Men spreekt van Phishing (of pharming)indien men mensen lokt naar een valse website (b.v. bankwebsite), meestal een getrouwe kopie van de echte, en daar vraagt om in te loggen met uw gegevens en om uw wachtwoord, pincode en creditcardnummer in te geven. Meestal gebeurt dit onder de mom “om uw inloggegevens of creditcardgegevens te controleren”.
  • Skimming is een aparte vorm van betaalpasfraude waarbij criminelen op onrechtmatige wijze uw pincode of creditcardgegevens bemachtigen om later betalingen te doen van uw bankrekening. Het kopiëren van de magneetstrip van uw betaalpas gebeurt via een aangepaste betaalterminal en uw betaalcode kan via een speciaal programma of via visuele waarneming gestolen worden.
  • Hacking is het ongeoorloofd binnendringen in uw computer of in een computersysteem. Meestal gebeurt dit met kwaadwillig oogmerk (b.v. paswoorden stelen), maar het kan ook onbedoeld en toevallig gebeuren. Hacking is altijd strafbaar, zeker doordat er meestal kwaad opzet mee gemoeid is. Hackers maken soms gebruik van “zombiecomputers”. Dit is een (zwak beveiligde) computer in een netwerk waar men een trojan horse op geïnstalleerd heeft. D.m.v. dit Trojaans paard kan de hacker de geïnfecteerde computer, en zelfs het hele netwerk waartoe deze behoort, overnemen en alle informatie bekijken, kopiëren of stelen.
  • Spamming is niet direct fraude, maar net evengoed strafbaar. Men spreekt over spammen indien er massaal e-mails worden verstuurd naar privé personen die hier geen toestemming voor gegeven hebben. Meestal gaat het over reclame of commerciële berichten. (Meer info: De Belgische wetgeving op e-nieuwsbrieven.)Voor wie geen massa-mailings wilt ontvangen, bieden de meeste providers goede spamfilters aan. Ook de meeste mailprogramma’s zoals Mail, Outlook e.d.m. laten toe om junkmail af te leiden naar een aparte spamfolder of om fotobestanden te weigeren waardoor een spamzendingen niet toekomen. Merk ook dat er voor commerciële mailings tussen bedrijven afwijkende regels zijn.

Wat te doen bij diefstal van uw wachtwoord?

Gelegenheid maakt meestal de dief. Zorg er daarom voor dat u altijd sterke wachtwoorden kiest van hoge kwaliteit. Maar zelfs met goede wachtzinnen is er nooit 100 % garantie tegen diefstal van uw toegangsgegevens. Indien u vermoed dat uw paswoord of login gegevens bekend geworden zijn, verander ze dan direct. Wacht niet tot u dit zeker weet of totdat u dit in de praktijk ontdekt.

Indien u aanwijzingen heeft dat iemand in uw systeem is ingebroken, of indien u verdachte activiteiten opmerkt op uw computer of uw computernetwerk, waarschuw dan onmiddellijk E-cops, het Belgisch online meldpunt voor internetmisdrijven. Verander dan natuurlijk ook direct uw toegangscodes en verwittig uw collega’s om hetzelfde te doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s