Hoe paswoorden beveiligen en goed beschermen.

Veilige wachtwoorden beschermen uw gegevens.

Veilige wachtwoorden beschermen uw gegevens.

Veilige paswoorden zijn pas echt veilig als u er bedachtzaam mee omgaat. Bovendien bent u wettelijk verplicht om veilig om te springen met wachtwoorden. In dit artikel leest u een aantal tips hoe u best werkt met uw wachtwoorden en hoe u er voor zorgt dat ze ook veilig blijven. Dit is beslist nuttig om uw internetgebruik zo veilig mogelijk te houden.

Waarom zijn veilige paswoorden belangrijk?

Vorige week zagen we hoe u sterke wachtwoorden samenstelt (zie artikel: Hoe een sterk wachtwoord maken). Paswoorden zijn nl. de sleutels die toegang geven tot uw computer, uw programma’s of die uw gegevens beveiligen. Ze vervullen dezelfde functie als de pincode van uw bankkaart. Indien uw paswoorden, toegangscodes of gebruikersgegevens in verkeerde handen terechtkomen kan dit gemakkelijk leiden tot identiteitsdiefstal. Dit is een persoon (meestal met onzuivere bedoelingen) die zich kan voordoen als uzelf. Hij kan dus bestellingen plaatsen, betalingen uitvoeren, informatie opvragen, commentaar leveren in uw hoedanigheid. Dat dit geen zuivere situatie is, zal voor iedereen duidelijk zijn. Lees daarom goed volgende tips Hoe paswoorden beveiligen en goed beschermen.

Hoe paswoorden beveiligen en goed beschermen.

In de praktijk is het meestal zo dat hoe sterker iets beveiligd is, hoe belangrijker of vertrouwelijker deze informatie is voor uw bedrijf of voor uw persoon. Dat weten computerhackers of internetcriminelen eveneens. Behandel daarom uw wachtwoorden en wachtzinnen met evenveel zorgvuldigheid als de informatie die ze beschermen:

  • Hou uw wachtwoorden voor iedereen geheim, behalve voor uzelf. Vertrouw in deze niemand. Hou er rekening mee dat wie vandaag volledig te vertrouwen is, morgen misschien bij de concurrentie werkt. En familie of trouwe vrienden kunnen ook (onbedoeld of onbewust) snel een paswoord doorgeven aan derden. Eigenlijk is het simpel: een geheim paswoord blijft enkel geheim indien niemand het weet.
  • Geef een wachtwoord nooit door via het internet. Dat is nl. een van de vaak voorkomende trucs. Als reactie op een e-mailvraag of via een website / webshop bericht krijgt men de vraag om een aantal gegevens op te geven. Vertrouw nooit een vraag waarin uw wachtwoord wordt gevraagd. Zelfs niet als dit ogenschijnlijk van een vertrouwd bedrijf of persoon komt. E-mailinformatie verloopt immers via het internet, via een netwerk aan servers. Deze informatie wordt daarbij diverse keren opgeslagen en blijft zodoende jarenlang bewaard. Deze gegevens zijn dus helemaal niet meer geheim noch veilig.
  • Bescherm goed neergeschreven wachtwoorden. Vaak is het handig om uw paswoorden op een lijstje te zetten. Laat deze lijst nooit onbeheerd ergens achter. Bewaar het nooit nabij uw computer, noch in een map met opschrift “wachtwoorden”. Best is om ze steeds zelf fysisch bij u te houden.
  • Wijzig uw belangrijkste wachtwoorden regelmatig. De regel is eenvoudig: hoe sterker uw wachtwoord of wachtzin, hoe langer u het paswoord ongewijzigd mag gebruiken. Hoe evidenter of hoe zwakker een wachtwoord, hoe sneller u het best wijzigt. Klik hier voor meer info over sterke wachtwoorden.
  • Typ nooit wachtwoorden in op een computer waar u geen eigenaar van bent. De kans is immers reëel dat de ingegeven informatie ergens op de schijf of in een intern geheugen opgeslagen blijft. Zelfs nadat u uitgelogd bent. Openbare computers zijn daarom nooit veilig. Iedereen, dus ook hackers of internetcriminelen, kunnen ze eenvoudig gebruiken. Er bestaan ook speciale programma’s of apparaatjes om toetsaanslagen te registreren, om paswoorden te achterhalen, enz. eenmaal men toegang heeft tot een computer.

Besluit.

Het confidentieel en wel overdacht gebruik van wachtwoorden is heel belangrijk om uw gegevens lang veilig en beschermd te laten. Bovenstaande tips helpen u om uw paswoorden of wachtzinnen lang veilig te houden. Weet ook dat ondoordacht met wachtwoorden omspringen wettelijke gevolgen kan hebben voor uzelf. Meer informatie hierover in het artikels: Tips ter beveiliging van computers tegen diefstal van de FCCU (Federale Computer Crime Unit).

Patrick Puype – 2trees.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s