Hoe een sterk wachtwoord maken.

Hoe een sterk wachtwoord maken?

Sterke wachtwoorden zijn onmisbaar voor een goede beveiliging.

Meer en meer zaken verlopen elektronisch of via het internet. Daarom is een goede bescherming van uw programma’s onmisbaar. Een sterk paswoord biedt goede bescherming tegen hackers, phisting of online spionage. In dit artikel leest u wat sterke wachtwoorden zijn en hoe u ze zelf aanmaakt.

Waarom is een sterk wachtwoord noodzakelijk?

Paswoorden zijn de sleutels zijn om toegang te krijgen tot de informatie. Ze staan in voor de beveiliging van de gegevens of de inhoud van uw bestanden. Wachtwoorden zijn meestal ook de enige vormen van beveiliging die u zelf volledig in de hand heeft. Het is dus van groot belang om aandacht te schenken aan het opmaken en gebruiken van unieke, persoonlijke en moeilijk te kraken paswoorden. Gelukkig is het eenvoudig om sterke wachtwoorden te bedenken en goed te beschermen.

Hoe een sterk wachtwoord maken.

Uw bestanden en informatie beveiligen met paswoorden van hoge kwaliteit in onmisbaar als bescherming tegen malafide bezoekers. Als online criminelen of kwaadwillige bezoekers uw gegevens stelen, kunnen ze gemakkelijk uw identiteit aannemen op het internet. En dat kan u veel schade berokkenen. Gebruik daarom volgende tips Hoe een sterk wachtwoord maken.

  • Maak een wachtwoord lang. Een goed paswoord telt minimum 8 tot 15 tekens, maar hoe meer tekens hoe groter de beveiliging is. Ook hoe meer verschillende tekens (letters, cijfers, hoofdletters, tekens, …) gebruikt worden, hoe hoger te kwaliteit van een wachtwoord. Let er in elk geval op om niet stereotiep te werken maar om niet voor de hand liggende combinaties te nemen.
  • Combineer letters, getallen en symbolen. Hoe groter de variatie van letters, cijfers, tekens en symbolen in een paswoord, hoe moeilijker dit te raden is. Let ook op het volgende: hoe groter de soorten tekens u gebruikt voor uw wachtwoordcombinatie, hoe korter het mag zijn. En gebruik het volledige toetsenbord om een paswoord te vormen, dus ook de shift-toets.
  • Een wachtzin is te verkiezen boven een wachtwoord. Veel programma’s staan tegenwoordig het gebruik van spaties toe in een wachtwoord. Dan is een wachtzin te verkiezen boven een paswoord. Een wachtzin is nl. meestal gemakkelijker te onthouden dan een wachtwoord en is altijd langer dus moeilijker te raden.
  • Gebruik woordcombinaties en zinnen die voor u gemakkelijk te onthouden zijn maar voor een buitenstaander moeilijk te raden. De gemakkelijkste manier om wachtzinnen of -woorden te onthouden, is simpelweg ze opschrijven. In tegenstelling tot men vaak denkt, is dit een heel veilige manier, op voorwaarde dat u ze ook veilig afschermt. B.v. apart bewaren van uw computer, niet open en bloot afficheren, geen duidelijke titel boven de wachtzin, enz.
  • Bent u zo tot een veilige wachtzin gekomen, zet deze dan om in een sterk wachtwoord. Gebruik b.v. enkel de eerste letters van elk woord (of enkel de medeklinkers). Maak dit sterk paswoord vervolgens ingewikkelder door hoofdletters en kleine letters dooreen te gebruiken en voeg tenslotte een aantal speciale tekens (%, $, £, &, €, …) aan dit paswoord toe. Zo krijgt u een heel sterk wachtwoord dat ook heel veilig is.

Wilt u zeker zijn dat de combinatie die u wilt gebruiken voor een paswoord ook heel veilig is, dan kunt u een wachtwoord hier online testen. Deze gratis online wachtwoordtester is volledig veilig, verzamelt en slaat geen informatie op.

Tip: een “leeg wachtwoord” (blanco of geen wachtwoord) is veiliger dan een voor de hand liggend wachtwoord. Zo’n blanco paswoord is meestal doeltreffend en veilig indien u met uw computer(s) geen gegevens van andere computers gebruikt en indien u zeker bent dat uw computer(s) enkel kan worden gebruikt door bevoegden die te vertrouwen zijn. Lege wachtwoorden zijn dus nooit aangewezen voor draagbare computers.

Besluit.

Het goed beveiligen van uw ICT infrastructuur, programma’s en bestanden is tegenwoordig een noodzaak. Een van de sterkste en veiligste middelen hiervoor is het gebruik van een goed wachtwoord. In de komende weken hebben we het nog over zaken die u best vermijd bij het opmaken van wachtwoorden en een aantal regels die u moet naleven om sterke wachtwoorden lang veilig en doeltreffend te houden in gebruik.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s