Mogelijke “Voordelen” met Uw Zaak Verdient Online.

Uw Zaak Verdient Online.

Uw Zaak Verdient Online.

Het is een feit, meer dan 50 % van de Belgische KMO’s beschikt niet over een eigen website of webshop. Daar moet zeker iets aan gebeuren. Maar of de overheid, in casu Minister Van Quickenborne, er goed aan doet om een commercieel initiatief van een paar grote bedrijven te promoten, is een andere kwestie. Waar liggen de gevaren van zo’n actie voor de KMO’s en wat zijn de voordelen. Dat leest u in dit artikel.

De actie Uw Zaak Verdient Online.

Eerlijk, het klinkt bijzonder goed in de oren van KMO’s, zelfstandige ondernemers en vrije beroepen. Gratis het internet op. Helemaal voor niets! Ja, dan moet je toch niet twijfelen zeker…

Toch even nadenken. Deze actie gaat uit van Belgacom, Google en bpost. Niet precies bedrijven die gekend zijn voor hun sociale ingesteldheid of altruïsme. Daar is niets mis mee. Commerciële bedrijven moeten winst maken. Hou dit als consument toch maar in gedachten.

Gratis bestaat eigenlijk niet. Ook niet in internetland. 2TREES is gespecialiseerd in internet-communicatie voor KMO’s, zelfstandigen en vrije beroepen. Precies de doelgroep dus waarnaar die actie zich richt. Van uit onze ervaring sommen wij hierna een aantal zaken op waar een KMO of zelfstandige best vooraf naar kijkt, vooraleer in te gaan op een gratis aanbod. Al te veel blijkt goedkoop achteraf immers duurkoop te zijn. Welke kunnen Mogelijke “Voordelen” met Uw Zaak Verdient Online. zijn?

Mogelijke “Voordelen” met Uw Zaak Verdient Online.

Webdesign en webshops ontwikkelen is in sé specialistenwerk. Ook e-promotie is een activiteit die een gedegen opleiding en kennis van markt en middelen vereist. Elk zijn specialisatie nietwaar. Daarom is het vaak verstandigst als KMO of zelfstandige om de eigen tijd te stoppen in uw eigen activiteit zelf. Meestal brengt dit uiteindelijk het meeste op. Wie toch graag wat experimenteert en zelf op dit “gratis” aanbod wil ingaan, kijkt vooraf best eens naar het volgende:

  • Met de actie Uw Zaak Verdient Online krijgt u gratis 6 maand hosting. Hosting is een stukje van een internetcomputer die u afhuurt om uw website op te laden. Hiermee geraakt de inhoud van uw site op het internet en kunnen andere mensen via het internet uw website of webshop terugvinden. Hosting heeft u dus nodig zolang u een website heeft. Altijd dus. Daarom, hoeveel kost uw hosting met deze formule na die 6 gratis maanden? Let op dat u dan niet stukken meer betaalt dan het marktgemiddelde. En ja, u kunt uw website bij om het even welk hostingbedrijf onderbrengen.
  • Met de actie krijgt u 1 jaar gratis domeinnaam. Net zoals hierboven heeft u uw domeinnaam net zolang nodig als u een website heeft. Ook altijd, dus. Terug dezelfde vraag, hoeveel betaalt u dan wel na dit gratis jaar hosting?
  • Met de actie maakt u zelf gratis uw website met een website configurator. Leuk, maar ik vermoed dat u hier veel tijd en moeite zal instoppen. Het resultaat zal er vrij standaard uit zien en om een goede SEO te bouwen (waardoor uw website goed gevonden wordt op het internet) doet u er goed aan om een degelijke opleiding te volgen. Ik twijfel niet, iedereen kan zeker een website bouwen op deze manier. Maar niet elke website presteert ook goed.
  • Meestal heeft men een aantal functies nodig om op een moderne manier te werken met een website. Misschien een databank waar bezoekers hun e-mailadres kunnen ingeven. Of een functie zodat u zelf een nieuwsbrief of reclame kunt sturen aan de adressen van uw website of een toffe slideshow om uw foto’s mooi voor te stellen. Dan is een minimum hostingformule niet meer voldoende. Informeer dus vooraf wat het eventueel extra kost om een databank te activeren, om meerdere e-mailadressen te kunnen instellen, hoe groot uw website mag zijn, enz.
  • Wie een eigen winkel heeft en daarnaast een online shop wilt uitbouwen, heeft er vaak baat bij om een aantal zaken te automatiseren. Een moderne webshop kan b.v. gestuurd worden via het kassasysteem van de zaak, zodat promoties, acties, artikels automatisch afgeboekt worden, ook online. Daardoor vermindert het werk voor een deel en worden fouten vermeden. Kan zo’n koppeling ook met deze automatische webshop generator?
  • Met een eigen website kunt u zich onderscheiden van uw concurrenten. U kunt een sfeer opbouwen zodat nieuwe klanten zich aangetrokken voelen tot uw zaak, eerder dan tot uw concurrent. Ik krijg er eerlijk gezegd een beetje koud van als ik denk hoe ik me met mijn website, via een automatisch zelfbouwpakket gemaakt, kan opboksen tegen een goede website van mijn concurrent als die door een professionele webdesigner is gemaakt.

Besluit.

Het leidt geen twijfel. Met de boven aangehaalde actie is het technisch mogelijk voor een nieuwe starter om gedurende 6 maand gratis een website te hebben. Toch loont het beslist de moeite om even uit te rekenen wat die gratis website u verder na die gratis periode zal kosten (en blijven kosten). En reken dan ook even het nodige budget uit over 3 jaar, 5 jaar, en … Voorwaarden opvragen en prijzen vergelijken loont steeds. Vaak is een superpromotie op korte termijn een kostelijke investering op lange termijn. Daarom, om frustratie en verrassingen achteraf te vermijden, informeer u goed vooraf over de kosten en de mogelijkheden van zo’n actie en over mogelijke alternatieven. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s