Mobiel internet sterk in opmars in België.

Mobiel internet sterk in opmars in België.

Mobiel internet sterk in opmars in België.

België behoort tot de Europese koplopers als het over internetaansluitingen en online shoppen gaat. Ook het mobiel internet is de laatste tijd sterk in opmars. Hoe sterk is de computer anno 2011 ingeburgerd en waarvoor gebruiken de Belgen het internet. Dat leest u hier in dit artikel.

Mobiel internet sterk in opmars in België.

Uit de laatste cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie, blijkt dat het aantal gebruikers van mobiel internet snel groeit. Dit wordt bevestigd door de boomende verkoopcijfers van de moderne smartphones, waarvan de iPhone de bekendste is. Maar ook de iPad en de nieuwe generatie tabletcomputers zorgen voor een boost.

Wat mobiel internet betreft, heeft België op dit moment een achterstand in te halen ten opzichte van Europa. Maar we doen hard ons best. In vergelijking met het vorig onderzoek in 2007 verdubbelde het gebruik van mobiel internet via de laptop en steeg het mobiel surfen via de smartphone met liefst 400 % (!). Het is dus een troef voor KMO’s, middenstanders en vrije beroepen om hun winkels, servicepunt, kantoor of magazijn in de toekomst ook via “mobile devices” te promoten. Dit kan gebeuren door b.v. google reclame geschikt te maken voor mobiele apparaten of door uw zaak te vermelden via google maps of google places, maar ook door speciale apps te (laten) ontwikkelen voor smartphones en tabletcomputers. Een app is een kleine applicatie (software) dat eigenaars op hun smartphone of tabletcomputer kunnen installeren en die de inhoud en het gebruik van een website of andere toepassing geschikt maken voor dit mobiel apparaat.

De cijfers over mobiel internet in België.

Men spreekt over mobiel internet indien men gebruik maakt van het internet buiten de gewone woon- of werkplek. Meestal gebeurt dit als men onderweg is en gebruikt men hiervoor een smartphone of een tabletcomputer zoals een iPad. Waaruit blijkt nu dat Mobiel internet sterk in opmars in België.

Begin 2010 surften 4 % van de Belgen op het internet via een smartphone. Het Europees gemiddelde bedroeg 7 %. Toch was dit een stijging van 400 % t.o.v. 2007. Ondertussen zal de situatie in ons land sterk verbeterd zijn door de introductie van de iPad en de populariteit van de iPhone vorig jaar. De koplopers voor internet via smartphone waren Luxemburg en Denemarken met 40 % penetratie. In dezelfde periode surften iets meer dan 15 % van de Belgen op het internet via een laptop. Daarmee lagen we ook onder het Europees gemiddelde dat 19 % bedroeg. Internet via draagbare computer verdubbelde in België in 3 jaar tijd. We mogen veronderstellen dat de nieuwe generatie iPad en de verruiming van het aantal merken tabletcomputers hier een boost zullen geven in de toekomst. Ook in dit segment was Luxemburg met 20 % penetratie de koploper, samen met Zweden.

België, Europees koploper online shoppen.

Alhoewel Mobiel internet sterk in opmars in België. En al heeft België nog iets in te halen op het vlak van mobiel internet, dan is de situatie van de internetintegratie net omgekeerd. Met een penetratie van 73 % van de gezinnen behoort ons land tot de Europese top qua internetverbindingen. Dit is een gevoelige toename t.o.v. eerdere onderzoeken (zie ook artikel over Hoeveel Belgen surfen op het internet). Bovendien zijn het hoofdzakelijk breedbandverbindingen wat een goede kwaliteit en surfcomfort geeft. Van alle gezinnen met kinderen gebruikt 89 % regelmatig het internet, terwijl dit het geval is voor 67 % van de gezinnen zonder kinderen.

De Belgen gebruiken het internet voornamelijk voor:
90 % – mailen
50 % – online kranten en tijdschriften lezen
29 % – online luisteren naar webradio of online TV
38 % – van de mensen bestelden goederen of diensten online (= 2e pl. in Europa)
26 % – van de bedrijven kochten goederen of diensten online (= 1e pl. in Europa)

Besluit.

In de toekomst zal een professionele aanwezigheid en de promotie via het internet voor Belgische KMO’s, zelfstandigen en vrije beroepen nog belangrijker worden. Goede websites, professionele webshops en betaalbare, doeltreffende e-promotiemiddelen zoals e-nieuwsbrieven, google reclame, facebookacties, … kunnen de omzet sterk doen stijgen. Besteed ook tijdig aandacht dat uw bedrijf of zaak ook op mobiele apparaten goed getoond wordt. Neem gerust met ons contact op.

2 gedachtes over “Mobiel internet sterk in opmars in België.

  1. Deze cijfergegevens kloppen niet volledig volgens mij: Mensen die goederen bestelden online is 27% (Belgie) en hiermee liggen we onder het europese gemiddelde. De koploper is UK met 60%

    Tenzij ik me vergis.

    • Moeilijk exact te zeggen met cijfers. Ze geven meestal goed de situatie en trend weer, maar een cijfer op cijfer vergelijking is altijd moeilijk. Deze cijfers zijn ons zo opgegeven en hebben betrekking op de toestand begin 2010 (laatst beschikbare gegevens van Eurostat). Let ook op de uitsplitsing tussen online bestellingen van bedrijven en individuën, die uitgesplitst zijn in deze statistieken. Bovendien gaat het hier om online bestellingen tout court, dus niet alleen over producten of diensten maar ook b.v. aanvragen voor folders, samples, e.d.m.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s