Doeltreffende bescherming tegen online fraude.

Tips voor veilige online betalingen.

Tips voor veilige online betalingen.

Het aantal online shops stijgt sterk de laatste tijd. Meer en meer mensen kopen goederen en diensten via het internet. Tijd dus om te zorgen dat ook online betalingen veilig blijven gebeuren. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips voor Doeltreffende bescherming tegen online fraude.

Wat is online fraude?

Men spreekt over online fraude als er via het internet wordt geprobeerd om op slinkse wijze inlichtingen, goederen of diensten te bekomen. Steeds vaker gebeurt internet fraude via de online betalingen. Daarom is het belangrijk om een aantal richtlijnen na te leven om het gevaar op betaalfraude te verminderen. Met volgende tips bekomt u een Doeltreffende bescherming tegen online fraude.

Doeltreffende bescherming tegen online fraude.

Bijna iedereen is zich bewust van de kwetsbare positie aan een betaalautomaat op het moment dat men de pincode moet intypen. Iedereen kan spontaan wel een drietal veiligheidstips geven. En toch is het verbazend hoe nonchalant de mensen omspringen met online betalingen. En precies dat is nu ook het cruciale voor een Doeltreffende bescherming tegen online fraude.

  • Beveilig uw online betalingen met een lang paswoord, liefst nog met een volledige veiligheidszin. Vrij goede paswoorden bestaan tegenwoordig uit minimum 12 tekens en een combinatie van letters en cijfers. Steeds meer fraudespecialisten raden voor online betalingen een echte zin aan.
  • Schrijf de toegangscode voor online betalingen niet op. Bewaar ze zeker niet nabij de computer maar leer ze uit het hoofd.
  • Gebruik voor uw online betalingen een speciale, aparte login code. Meestal gebruiken de mensen maar twee tot drie verschillende paswoorden voor alles zoals computertoegang, gsm, bankkaart, enz. Creëer dus een totaal nieuwe veiligheidscode voor uw online betalingen, los van enig ander paswoord.
  • Geef nooit informatie over online betalingen aan derden als u hen niet persoonlijk goed kent en vertrouwt. U weet het. Het enige veilig geheim is dat wat niet uitgesproken wordt.
  • Deel zeker nooit uw inloggegevens voor uw betalingen met anderen. Zelfs niet eenmalig. Bijna iedereen die voor iemand anders een beveiligde actie moet doen, schrijft eerst het paswoord op. Kwestie van zeker te zijn en om nog eens te kunnen verifiëren. Slechts een minderheid vernietigt dit terug na het gebruik.
  • En last but not least, doe nooit online betaalverrichtingen als er mensen in uw omgeving zijn. Doe alleen online betalingen als u rustig en alleen aan uw computer zit. En sluit uw programma direct terug af als de online betaling uitgevoerd is.

Wat te doen in geval van online fraude?

Het eerste wat u in dit geval doet, is natuurlijk direct uw toegangscode veranderen. Meld de online fraude ook aan uw bankinstelling en leg klacht neer bij de Federale computer crime unit van de politie. Dit kan gebeuren via de website www.ecops.be.

Besluit.

Voor betalingen is altijd voorzichtigheid geboden. En zeker in het geval van online betalingen waar de meeste mensen een vals, veilig gevoel hebben. Online aankopen gaan zeker verder sterk stijgen in de toekomst. Daarom bieden bovenstaande tips een doeltreffende bescherming tegen online fraude.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s