Tips om veilig te verkopen via het internet.

Vertrouwen en zekerheid belangrijk voor webverkoop.

Vertrouwen en zekerheid belangrijk voor webverkoop.

Internetverkoop is tegenwoordig erg populair in België. Mensen verkopen artikels via veilingsites. En veel bedrijven, winkels en thuiswerkers starten met een online shop. Toch let je best op een aantal zaken als u met een webshop start. Met volgende Tips om veilig te verkopen via het internet helpen u goed op weg.

Belangrijk voordat een online verkoop gebeurt.
Verkopen via het internet komen vrij gemakkelijk tot stand. Het enige contact met een online klant gebeurt via de online shop. Dat is vrij anoniem. Problemen achteraf worden best vermeden door vooraf heel correcte en duidelijke informatie op de webshop te zetten. Volgende Tips om veilig te verkopen via het internet helpen u daarbij.

 • De mensen kopen uw artikels of diensten aan via het internet. Zorg daarom voor duidelijke en complete beschrijvingen van uw producten zodat ze een helder beeld krijgen van de mogelijkheden, de voordelen en ook evt. nadelen. Plaats klare foto’s voor een product. Neem de nodige tijd om een goede beschrijving op te maken. Vergeet ook niet te vermelden als er risicogroepen zijn, b.v. mogelijke allergische reacties, niet geschikt voor kinderen, minimum afmetingen doorgangen, niet in direct zonlicht plaatsen, … Zo vermijdt u de meeste discussies achteraf.
 • Het is heel belangrijk op vertrouwenswaardig over te komen als online handelaar. Dat kunt u doen door positieve reacties te vragen van klanten en deze op uw webshop te plaatsen. Of een waardering bij uw artikels te laten noteren door uw klanten. Ook de vermelding van een kwaliteitslabel als online handelaar of het gebruik van een veilig betaalplatform (b.v. Ogone) helpen dit vertrouwen te vestigen. Malafide online verkopers worden immers uitgesloten van deze erkenningen.
 • Zet duidelijk uw leverings- en betaalvoorwaarden op uw site. Maak niet alleen dat ze aanwezig zijn, maar zorg ook dat een online koper ze moet aanklikken en bevestigen dat ze gelezen zijn. Vermeld ook goed wat er moet gebeuren indien de levering niet toekomt of beschadigd toekomt. Wat moet de online koper dan doen en hoe gebeurt de afhandeling van een klacht. Ook dat weet een webshopper erg graag vooraf.
 • Zorg tenslotte dat u over alle gegevens beschikt over uw online koper. Vraag bij de bestelling om de volledige naam en het adres maar ook om een geldig telefoonnummer, e-mailadres en evt. BTW nummer. Niet alleen kunt u zo gemakkelijker met uw online koper in contact komen. Via een vaste telefoonnummer of een BTW nummer kunt u ook snel een aantal zaken controleren over uw online klant.

Belangrijk nadat een online verkoop gebeurd is?
Als een product via het internet verkocht is, gebeuren een aantal administratieve zaken op uw webshop. B.v. voorraad verminderen, bestelbevestigingen, klaarmaken voor levering, enz. Belangrijk om weten is dat een online koper graag heel snel het aangekochte artikel wil ontvangen (liefst gisteren). Toch let u als online handelaar best op volgende Tips om veilig te verkopen via het internet voor de levering.

 • Als online handelaar is het belangrijk dat u zeker bent van uw geld als u levert. Verzend daarom enkel goederen nadat de betaling op uw bankrekening staat. U biedt de klant meer zekerheid van levering door betaling met Visa, mastercard, American Express e.a. kredietkaarten toe te laten. Deze betalingen gebeuren via een erkende betaalprovider (b.v. Ogone) en gebeuren in een veilige betaalomgeving. Enkel bonafide online handelaars kunnen hiervan gebruik maken.
 • Indien u dure, exclusieve of unieke producten via het internet verkoopt kan een online koper extra zekerheid wensen. Daarvoor kunt u een escrow service inschakelen. Dat is een derde partij die als onafhankelijke, betrouwbare derde partij tussenkomt bij de betaling. Let wel: indien een online koper een bepaalde escrow service niet kent, kan de betrouwbaarheid worden gecontroleerd via het internet d.m.v. een zoekopdracht [ naam van de ‘escrow service’ + fraud(e) ].
 • Wijk nooit af van uw normale betaal- en uitleveringsprocedure. Ga zeker niet in op voorstellen van online kopers om via anonieme kanalen te betalen Western Union, BidPay, MoneyGram, e.a. te betalen. Ook cheques (evt. van ongekende, buitenlandse banken en dito rekeningen) bieden niet echt zekerheid. Ze kunnen vals of ongedekt zijn.
 • Nog een heikel punt is het moment dat de verkochte goederen bij u de deur uit zijn. Dan zijn ze immers nog niet bij uw online klant en kan er van alles gebeuren. Wie zeker wil zijn dat online verkochte producten ook toekomen, doet voor de verzending beroep op een gekend koerierbedrijf zoals DHL, FedEx, UPS, e.a. Deze firma’s bieden een tracking systeem aan zodat u online kunt volgen waar uw product zich bevindt. Wie via de post verstuurt, kan dit aangetekend doen. Zo ontvangt u een vezendbewijs. En voor belangrijke zaken neemt u best een goede verzekering om de risico’s bij verzending te dekken.

Altijd belangrijk voor online verkoop.
In het echte leven heeft u bedrijven, winkels en handelaars die direct vertrouwen uitstralen. Dat is een goede basis voor succes. Ook voor verkoop via het internet is vertrouwen heel belangrijk. Daarom gelden ook volgende algemene Tips om veilig te verkopen via het internet.

 • zorg dat u als online handelaar betrouwbaar overkomt via het internet. Dat kan door een e-commerce label aan te vragen (zie hoger). Maar ook het vermelden van uw bedrijfsgegevens, contactgegevens, een goede foto, beschrijving over uzelf, … versterken uw betrouwbaarheid. Zo “bewijst” u dat u werkelijk bestaat.
 • Online kopers hebben meestal enige ervaring met online aankopen. Daarom verwachten ze bepaalde zaken op een webshop terug te vinden. Het is daarom belangrijk om uw webshop volgens een geëigend concept te laten opmaken. Een ervaren webdesigner weet nl. wat online kopers verwachten om terug te vinden en ook de plaats waar informatie moet staan.
 • Maak in elk geval dat uw online shop aan de wettelijke verplichtingen voldoet. Voor online verkoop gelden nl. wettelijke voorwaarden, zowel voor termijnen, verzakingsrecht, betaling, … als voor wettelijke vermeldingen die moeten aanwezig zijn. Met een goede webbouwer neemt u hier geen risico.
 • Een betrouwbare indruk wordt later nog bevestigd door alert en snel te reageren op vragen, verzoeken, klachten, opmerkingen die via uw webshop binnen komen. Mails worden best binnen de 24 u. beantwoord. Indien er nuttige suggesties en verbeteringen worden gemeld door online klanten, laat dan uw webshop aanpassen en vermeld dat een tijdje op uw online shop.

Besluit.
Verkopen via het internet biedt tegenwoordig heel veel troeven en voordelen. Om succesvol te verkopen houdt u best rekening met bovenstaande Tips om veilig te verkopen via het internet. Bovendien doet u best beroep op een betrouwbare webpartner om uw online shop te ontwikkelen volgens de regels van de kunst.
Wenst u meer informatie of wilt u een eigen online shop starten, neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s