Nieuwe wet online bedenktijd, sperperiode en koppelverkoop.

Gewijzigde wetgeving kortingacties.

De nieuwe soldenwet vereenvoudigt de kortingwet.

De nieuwe wet op de marktpraktijken is op 12 april 2010 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Daarmee zijn een aantal wijzigingen een feit met betrekking tot de sperperiode, koppelverkoop en de betalingsvoorwaarden voor online shops. Deze nieuwe wet gaat in voege vanaf 12 mei 2010.

De nieuwe sperperiode: korter en voor een paar sectoren.

De sperperiode is de tijd voor de vaste soldenperiodes waar handelaars geen korting meer mogen toestaan op de normale verkoopprijzen. Er waren wel een aantal uitzonderingen, b.v. voor uitverkoop wegens verbouwingswerken, einde handelshuur of stopzetting activiteit. Maar grosso modo was deze wet vrij strict en algemeen. Dat is nu dus verleden tijd.

  • Met de nieuwe wet geldt nog enkel een sperperiode voor kleding, schoenen en lederwaren. Alle andere producten mogen lustig het ganse jaar door prijsverlagingen toepassen. Let wel: als handelaar moet je kunnen aantonen dat je gedurende minimum 30 dagen voor de korting de (hogere) prijs hanteerde waarop je nu de verlaging toepast.
  • Met de nieuwe wet loopt de sperperiode nu van 6 tot 30 juni voor winkeliers die kleding, fijne lederwaren en schoenen verkopen.
  • De vaste soldenperiode zelf geldt voor alle producten. Dus niet alleen voor seizoensgebonden artikels. De soldenperiodes blijven zoals vanouds van 1 tot 31 juli voor de zomersolden en van 1 tot 31 januari voor de wintersolden. Hier wijzigt niets.

Koppelverkoop nu ook in België officieel toegestaan.

Men spreekt van koppelverkoop als men samen met een bepaald product een tweede artikel gratis, of tegen een erg lage prijs, meelevert. De voorbeelden in het buitenland zijn legio. Denken we maar aan een GSM voor 1 euro bij het afsluiten van een abonnement bij een provider. Maar in België mocht het tot nu eigenlijk niet. Daar is nu verandering in gekomen.

  • Met de nieuwe wet op de koppelverkoop mag nu ook in België als promotie een product gratis, of aan sterk gereduceerde prijs, meeleveren bij een ander product. Dit mag in principe voor alle producten, behalve voor financiële diensten, waar wel nog een verbod op koppelverkoop van kracht blijft.
  • Er blijven wel een aantal beperkingen van kracht. Als handelaar mag u nog steeds niet verkopen met verlies. Met een heel beperkte winstmarge daarentegen mag nu wel. Ook dit is een versoepeling van de wetgeving.
  • En wie de waarde van de twee (of meer) gekoppelde artikels afzonderlijk vermeldt, mag dit enkel doen als de producten ook afzonderlijk kunnen aangekocht worden. Is dit niet het geval, en kan u de artikels niet afzonderlijk aankopen, dan afficheert u enkel 1 prijs voor het totaal pakket.

Gewijzigde betaalvoorwaarden voor online verkoop.

Samen met de nieuwe soldenwet zijn ook de betaalvoorwaarden voor online shops iets vereenvoudigd en is de bedenktijd verdubbeld.

  • Voorheen had elke consument die online producten aankocht zeven dagen de tijd om deze terug te sturen aan de online verkoper. Met de nieuwe wet bedraagt deze bedenkperiode 14 dagen. Binnen deze periode mag de koper de goederen terug bezorgen. Let wel: de kosten voor het terugbezorgen blijven wel ten laste van de koper.
  • En nu mag de online verkoper ook direct om de betaling van de online aankopen vragen. Vroeger mocht dit in principe enkel nadat de bedenktijd verstreken was. Maar in de praktijk gebeurde dit meestal toch niet, zodat met de nieuwe reglementering de wet eigenlijk aangepast wordt aan de feitelijke realiteit.
  • Verder blijft het ongewijzigd dat de online consument de aangekochte goederen mag terugsturen zonder opgave van redenen en dat de Belgische webwinkels verplicht blijven om de aankoopprijs terug te betalen.

Besluit.

Met deze nieuwe wet op marktpraktijken vereenvoudigt de Belgische overheid een aantal regels in de praktijk en zorgt zij ook dat de wetgeving over de koppelverkoop in regel komt met de Europese Wetgeving. De nieuwe wet is verschenen in het Belgisch Staatsblad op 12 april 2010 en treedt officieel in werking vanaf 15 mei 2010.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s