De pagerank verbeteren van uw website.

Een hoge PageRank is belangrijk voor een website.Websites die bovenaan de zoekresultaten staan, hebben alle een ding gemeen. Ze hebben een hoge PageRank. Wie er in slaagt om de PageRank te verhogen, verbetert de werking van zijn website. Hoe hoger het cijfer, hoe waardevoller de site voor de zoekmachines. Het is dus heel belangrijk om een zo groot mogelijk ranking te behalen. Een aantal duidelijke tips helpen je op weg.

Wat is de PageRank van een website?

PageRank is een theoretisch waardeoordeel van je website. Het werd ontworpen door Larry Page van Google (vandaar “Page”-rank). Het geeft de populariteit van een site weer. Google gaat ervan uit dat een site van hoge waarde door veel mensen zal bezocht worden. Bovendien zijn er veel externe sites die links leggen naar waardevolle sites. Afhankelijk van de belangrijkheid geeft PageRank een cijfer tussen 0 en 10 aan een site.

Waarom is PageRank belangrijk voor een website?

Hoe hoger de waarde van een website, hoe gemakkelijker de site bovenaan de zoekresultaten zal worden weergegeven met de juiste zoekwoorden. Algemeen wordt aangenomen dat het positief effect van een goede PageRank begint vanaf PR-3. Sites met een lagere quotering hebben zeker een probleem. Websites met een ranking vanaf PR-3 of hoger krijgen een duidelijk voordeel voor hun werking met de zoekmachines ten opzichte van hun concurrenten die lager scoren. Daarom is het voor iedereen belangrijk om een zo hoog mogelijke PageRank na te streven

Wat kun je doen om de PageRank te verbeteren van je website?

Er zijn twee belangrijke domeinen waar je kan op werken om de PageRank van je website te verhogen: Inhoud en Populariteit. Deze beide zaken staan met elkaar in verband. Hoe waardevoller de inhoud, hoe meer bezoekers en links je site bekomt. M.a.w. automatisch verhoogt de populariteit. Dit zorgt voor een hogere PageRank. Prima sites krijg je met een PR vanaf 5 of 6. Hoe krijg je nu een hoog rankingcijfer.

1. Zorg voor zoveel mogelijk links van en naar je site.

Je kunt proberen zelf zo veel mogelijk links te leggen naar populaire websites. Dat is het eenvoudigste. Je kunt ook een aantal interne links leggen naar andere pagina’s van je eigen site. Veel belangrijker is het om zoveel mogelijk links van andere websites naar jouw site te krijgen. Dat zijn backlinks. Voor beide geldt het principe: hoe waardevoller de site is waarmee gelinkt wordt, hoe beter voor de ranking. En de links van externe sites naar jouw website zijn veel waardevoller dan links die je zelf legt.

Hoe krijg je links van andere websites naar de jouwe? Je kan je klanten en leveranciers vragen om een link naar je website te leggen. Per slot van rekening heb je gelijklopende belangen. Nog een prima idee is het aanmelden van je website op huub- of portaalwebsites. Deze worden immers door veel mensen bezocht en geven een goede score voor je PageRank. Op dergelijke manier links verzamelen is wel heel arbeidsintensief. Maar het loont.

Een aparte plaats neemt de webcatalogus dmoz in voor de ranking. Alle pagina’s die er in worden opgenomen zijn persoonlijk door de redacteurs gecontroleerd en goedgekeurd op hun relevantie. Daardoor hecht Google er grote waarde aan. Bovendien neemt Google alle links van dmoz automatisch over in haar eigen webgids. Websites die vermeld staan in dmoz.be scoren zeker extra punten voor hun PageRank.

2. Zorg voor waardevolle, relevante inhoud.

Hoe nuttiger de inhoud van je website, hoe vaker mensen je zullen bezoeken. Websites die heel waardevol zijn worden vaak bewaard bij de favorieten. Ze worden aanbevolen bij vrienden en ze kennen een hoge PageRank. Zorg er wel voor dat je inhoud up-to-date blijft. Het is dus zaak om constant te werken om een nuttige inhoud te bekomen en te behouden.

Zorg er ook voor dat je inhoud goed gestructureerd wordt weergegeven. Verzorg bijzonder goed je HTML structuur. In de eerste paragraaf zet je inhoud waar veel gebruikte zoekwoorden in verwerkt worden. De opbouw van je teksten moet een duidelijk H1, H2, H3 patroon hebben. Foto’s worden niet gelezen door zoekmachines. Bijschriften echter wel. Zorg er voor dat ze duidelijk, wervend en altijd aanwezig zijn.

Let er wel op dat zoekmachines graag evoluties zien, nooit revoluties. Het is aan te bevelen om constant je teksten bij te werken, uit te breiden, nieuwe inhoud toe te voegen, enz. Vermijd echter om alle inhoud plots te vervangen door een volledig nieuwe. Dan moet je weer terug beginnen met historiek op te bouwen bij de zoekrobots. En dat kost tijd. Daarom laat je website constant evolueren.

3. Voer 1x per jaar een technisch onderhoud aan je website door.

Een hoge PageRank krijg je enkel als je website technisch prima werkt. Verdwenen pagina’s of afgebroken links leveren strafpunten op doordat de spiders of indexprogramma’s vastlopen. Om zeker te zijn dat je website ook technisch in orde blijft, is een jaarlijks technisch onderhoud aangewezen. Je laat je wagen toch ook regelmatig keuren bij de technische controle.

Voor een jaarlijks technisch onderhoud controleren wij vooreerst of alle links nog werken. Zowel de links naar andere websites als deze tussen de pagina’s onderling. We kijken de backlinks na en controleren de sitemap. Broken links en pagina’s worden verwijderd. We kijken de ingebouwde zoekwoorden na en actualiseren deze lijst indien nodig. Eventueel wordt de beschijving voor de website bijgewerkt. Tot slot melden wij de website terug aan bij de voornaamste Belgische zoekmachines.

Voor CMS websites is een jaarlijks technisch onderhoud een noodzaak. Naast een broken link controle updaten wij het basisprogramma. We brengen het dan terug in de meest actuele versie. Alle security updates worden geïnstalleerd. We zuiveren de databanken uit en we ledigen de cache geheugens. Hierdoor wordt de CMS website telkens gemoderniseerd en versnelt de werking terug.

Besluit.

Een hoge PageRank is noodzakelijk indien je website hoog wilt scoren in de zoekresultaten. Om dit bekomen moet je constant werken aan een waardevolle inhoud en aan een zo groot mogelijke populariteit. En ook een jaarlijks technisch onderhoud is belangrijk en onmisbaar voor een goede website.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s