Verzorg je imago, ook op het internet.

Hoe het internet inschakelen als promotor voor jezelf.

Hoe het internet inschakelen als promotor voor jezelf.

Iedereen googelt naar alles en nog wat. Consumenten zoeken constant informatie. Concurrenten verzamelen voortdurend informatie. En zelf kijk je toch ook eens wat er op het internet te vinden is over een sollicitant. Maar vergeet niet dat ook toekomstige werknemers, klanten of zakenrelaties even snel even door het wereldwijde web struinen om te kijken wat er over jou (of je bedrijf) komt bovendrijven. Heel belangrijk dus om ervoor te zorgen dat je je aan je beste kant toont. Maar hoe doe je dit nu?

Het belang van je imago.

Imago is eigenlijk een vreemd ding. Enerzijds is wat “de mensen” over je denken of menen te weten gebaseerd op je prestaties en realisaties uit het verleden. Maar ook hoe je je voordoet of hoe andere mensen over je spreken speelt een grote rol. Voor een deel heb je dat zelf in de hand. Maar voor het andere deel helemaal niet.

Alles wat je zelf doet, heb je duidelijk zelf in de hand. Correct werk afleveren, uitvoeren wat je belooft, een mooie, verzorgde werkomgeving, moderne stijl, up-to-date materiaal, enz. dragen allemaal bij tot een eigentijds, fris en bekwaam imago. En de rest, hoe andere mensen over je denken en spreken, daar kun je zelf ook een groot deel toe bijdragen. Een goed imago opbouwen en onderhouden kan goed gestuurd worden via het internet.

1) Hou je website actueel en eigentijds.

Verouderde of foutieve informatie hoort niet thuis op je website. Want wat men leest, telt. Het komt nooit goed over als je zelf moet zeggen dat informatie niet (meer) klopt. Werk daarom constant de inhoud van je site bij. Vervang oude artikels door nieuwe. Pas snel prijzen en voorwaarden aan. Plaats als eerste nieuwe foto’s of technieken. En maak dat je klanten weten dat ze je website kunnen vertrouwen.

Eigentijds houden van je website betekent ook dat kleuren, lettertypes, uitzicht, enz. mee evolueren met de tijd. Websites van vijf jaar terug zien er conceptueel anders uit dan de huidige. En regelmatige surfers op het internet herkennen dat onbewust. Retro kan best mooi zijn in bepaalde omstandigheden, maar in het professioneel leven doet het wel wenkbrauwen fronsen. Voer daarom elke twee tot drie jaar een face-up door van je site en voorzie tijdig budget om een nieuwe, moderne website te bouwen.

2) Deel je expertise via een nieuwsbrief.

Een specialist zijn in je vak is prima om zelfverzekerd alle opdrachten aan te gaan. Maar nog veel belangrijker is als de mensen je reputatie erkennen als specialist. Met een professionele nieuwsbrief kun je hier doeltreffend aan meehelpen. Deze biedt namelijk de mogelijkheid om je vakkennis en expertise tentoon te spreiden, te delen en uit te vergroten op een betaalbare manier. Bovendien kost het ook niet veel om duizenden mensen te bereiken.

Draag er wel zorg voor dat niet alleen de inhoud top is. Kwaliteit toon je enkel maar met een professioneel gelay-out bericht dat bovendien met de juiste middelen verstuurd is. Nieuwsbrieven met fouten in de tekst of een allegaartje van lettertypen, foute foto’s, enz. dragen niet bij tot een imago van expert. En wat denk je er over als je mailbox bijna blokkeert telkens een bepaalde nieuwsbrief toekomt. Daarom is het goed om professionele nieuwsmails met vakkennis te laten opmaken. Een goede webbouwer kiest immers een lay-out op maat van je bedrijf, werkt foto’s bij en zorgt voor een uitgebalanceerd uitzicht. Het versturen zelf gebeurt met een aangepast mailprogramma.

3) Behandel actuele thema’s in een blog.

Experten hebben een eigenschap gemeen. Ze zijn snel op de hoogte van de nieuwste trends en evoluties op hun domein. Ideaal dus om van bij het begin er wat uitleg over te geven, de ontwikkeling te duiden in de maatschappij en je klanten duidelijk te maken wat zij er mee kunnen aanvatten. Bovendien zal iedereen aannemen dat je er al heel wat over weet, gewoon doordat je het snel vermeldt.

Een blog heeft het bijkomende voordeel dat je lezers er kunnen op reageren. Zo peil je snel naar wat de mensen er zelf over denken, wat zij er van verwachten en hoe ze nieuwe zaken denken te gebruiken. Dat is een schat van informatie dat je zo bekomt. Deze inlichtingen zijn heel goed te gebruiken bij het uitvoeren van je activiteit zelf. Je kunt dus met kennis van zaken je klanten behandelen zoals ze dit waarschijnlijk verwachten. Het is altijd handig als je vooraf weet hoe de meeste mensen denken en reageren.

4) Laat je mening klinken op het internet.

Blogs, fora, discussiegroepen, sociale netwerksites, enz., ze bestaan, ze werken en ze worden druk geconsulteerd op het internet. Om bij te dragen tot een goed imago is het dus zaak om snel, ad rem en vakkundig deel te nemen aan discussies, themagroepen, vakgroepen, … op het internet. Reageren doe je natuurlijk steeds van uit je eigen expertise. En vergeet niet om steeds naar je eigen website, blog of realisaties te verwijzen.

Het voordeel om hier goed op in te spelen is groot. Vooreerst tellen al deze afzonderlijke groepen tientallen tot duizenden regelmatige bezoekers. Dat zijn potentiële klanten dus. Maar daarenboven komen deze sites meestal bovenaan zoekresultaten te staan en worden ze vaak gelezen door mensen die nu verwante informatie zoeken. Hierdoor kun je snel nieuwe klanten werven of word je geconsulteerd als er ergens een specialist nodig is.

5) Maak een positief profiel op sociale netwerksites.

Facebook, Linledin, MySpace, Xing, Netlog, Twitter, e.v.a. Het is nu modern, trendy en actueel om netwerken op te bouwen en te onderhouden door middel van sociale netwerksites. Hou er wel rekening mee dat er twee grote categorieën sites zijn, de professionele en deze voor het ruim publiek. Als je voornamelijk professionele resultaten nastreeft, kies je eerder voor Linkedin, Xing, Ecademy, e.a. Wil je bij een heel breed publiek populair worden dan is Facebook, Netlog, MySpace en andere Titters een beter kanaal. Je kunt ook beide mixen, maar hou wel goed de gebruikersgroep uit elkaar.

En dan is het belangrijk om een degelijk, positief profiel aan te maken. Met dat profiel adverteer je je zelf op het internet. Je nodigt mensen uit om je toe te voegen aan hun eigen netwerk en omgekeerd leer je zelf ook boeiende mensen kennen die je zelf kunt uitnodigen.

Wil je doeltreffend werken met dit promotiekanaal dan probeer je hier ook opvallend aanwezig te zijn. Start er een eigen blog, reageer op bijdragen van andere mensen, stuur regelmatig een positief bericht aan je netwerk of word zelf moderator van een discussiegroep. Gebruik ook je netwerk. Vraag hun mening over nieuwe zaken, nodig contacten uit om met je samen te werken, enz.

6. Probeer zelf een persreferentie te worden.

Dit is het ultiem resultaat van een doorgedreven, constant werken aan een professioneel imago. Eenmaal de buitenwereld je erkent als specialist op je domein, dan heb je recht van spreken. Dit betekent dat als je een persbericht stuurt, de journalisten dan automatisch aannemen dat je weet waarover je praat en dat de inhoud accuraat en correct is. Zo slaag je er in om vaker artikels te laten verschijnen over jezelf of je bedrijf of om vaker vermeld te worden in andere bijdragen over je vak of specialisatie. Dat is belangrijk voor je algemeen imago.

Maar ook omgekeerd werkt het. Als er ergens een probleem opduikt, of een nieuwe trend of hype ontstaat, zal de pers snel geneigd zijn om je eerst even te consulteren om hun verhaal te checken bij een specialist vooraleer het te publiceren. Denk maar aan de Jef Vermassens die voor elk gerechterlijk dispuut in het nieuws verschijnen, de Unizo’s voor KMO zaken, de VAB’s voor mobiliteitsvraagstukken, de Ivo Mechels voor conumentenzaken, enz.

Elk belangrijk bedrijf moet er naar streven om tot het referentiekader te behoren in hun domein. Maar ook elk klein bedrijf, KMO of zelfstandige kan dit even goed op lokaal vlak worden. Je kunt ook best groot worden in je eigen stad of gemeente. Voor veel KMO’s of zelfstandigen is dit voldoende omdat hun eigen werkgebied niet verder uitstrekt. En dat is perfect te doen als je rekening houdt met bovenstaande tips voor een goed imago.

Wil je een positief imago van jezelf of je eigen zaak opbouwen? Maak dan zeker doeltreffend gebruik van het internet, je website en de moderne online promotiemiddelen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s