Tips voor een e-persbericht.

Tips voor een goed e-persbericht.

Tips voor een goed e-persbericht.

Het tijdperk dat het versturen van een persbericht twee weken duurde, is reeds lang voorbij. Nu leven we van hot item tot deadline, van ’s morgens tot ’s avonds. Het leven van een journalist was steeds al stressy in de jacht op een scoop. Daar spelen we best zo goed mogelijk op in. ’s Morgens een idee voor een persinfo, ’s middags reeds verstuurd. Dat is de natte droom van iedereen die snel op een situatie wil inspelen. Maar waar hou je best rekening mee voor een professioneel persbericht?

Zorg dat het bericht als persbericht herkend wordt.

Met een goede titel trek je de aandacht. De titel staat in het onderwerp van je e-mail. Zorg er dus voor dat deze zowel informatief als prikkelend is. Informatief zodat de journalist direct kan zien of het onderwerp zijn dada is of eerder voor een collega. Prikkelend om hem/haar nieuwsgierig te maken en verder te laten lezen.

De eerste paragraaf geeft de teneur weer van het bericht. Hier schets je kort de situatie die je laat reageren en de consequenties voor het publiek. Ter zelfde tijd licht je een tipje van de oplossing toe. In het begin geef je dus antwoord op het wie, wat, waar en wanneer van de situatie.

De overige paragrafen zorgen voor verdere uitleg van je boodschap. Doe dit wel gestructureerd, duidelijk en zonder techni-chinese (moeilijk verstaanbare) woorden. Gebruik titels om verschillende rubrieken te scheiden en zet de argumenten of je oplossingen duidelijk op papier. In de rest van de tekst komt vooral het hoe en waarom van je reageren aan bod.

Maak het persbericht niet te lang. Zeker niet als je met een e-persbericht werkt. Geef de essentie weer, maar wees wel volledig. Je kan evt. een heldere samenvatting maken, zelfs met “bulleted tekst”, van een uitgeschreven perstekst. Voor gedetailleerde uitleg kan je b.v. naar een speciale pagina op je website verwijzen of naar de integrale perstekst in doc- of txt-formaat.

Verzamel je persberichten én de bijhorende foto’s op een persloket op je website zodat je boodschappen ook later nog beschikbaar blijven om down te loaden. Maak in elk geval dat je beeldmateriaal rechtenvrij is en zonder probleem mag worden gereproduceerd.

Waarin verschilt het e-persbericht van een gewoon persbericht?

Een gewoon persbericht wordt vaak verpakt in een (mini-)dossier waar alle informatie samen gebundeld wordt. Een e-bericht met bijlagen is echter verwarrend omdat het overzicht voor de journalist ontbreekt en omdat iedereen nogal argwanend staat tegenover bijlagen (spam-risico). Zet dus enkel tekst in het e-persbericht en laat de journalisten via een link de bijlagen van je website ophalen. Dat oogt ook professioneler.

Een goed e-persbericht bevat enkel gewone (platte) tekst, geen fancy lettertypes of stijlvol geproduceerde pdf-formaten. Gewone tekst heeft het voordeel dat iedereen het perfect zal kunnen lezen in zijn e-mailprogramma. Pdf-teksten zien er misschien wel mooi gelay-out uit, maar voor een journalist weegt het knip/plak gehalte voor een goed artikel net iets meer door. Gedrukte persberichten hebben dit argument natuurlijk niet. Vandaar dat men soms een cd-rom met .doc-teksten en foto’s meestuurt in het persdossier.

Goede persfoto’s verhogen de publicatiekans van je tekst.

Maar wat zijn goede persfoto’s. Als je zeker wilt zijn, vraag dan een professionele fotograaf om een fotosessie te organiseren. Je kunt die foto’s immers later ook nog gebruiken voor een folder, documentatie of voor je website. Zo vallen de kosten zeker mee.

Wil je het toch zelf doen, let er dan op dat het beeld én betekenisvol is en dat het je tekst verduidelijkt. Je kunt immers een perfect algemeen beeld schieten, maar als het moet dienen om een detail te verduidelijken ben je er niet veel mee.

Zorg ook voor een mix van algemene, kleurrijke foto’s en duidelijke detailfoto’s. De algemene beelden dienen voor de hoofdfoto bij je artikel. De details verduidelijken ofwel de tekst voor de journalist, of kunnen als extra uitleg meer worden afgedrukt.

Wat mag je tenslotte zeker nooit vergeten?

Zet duidelijk de informatie bij wie de journalisten terecht kunnen voor bijkomende inlichtingen over de perstekst. Spel de naam van de persverantwoordelijke en zorg dat je bedrijfsgegevens foutloos opgenomen staan. Vermeld je een GSM nummer, zorg er dan voor dat het effectief bereikbaar is, zelfs na de normale werkuren. Journalisten kunnen immers vlot tot 22 – 23 uur doorwerken tot hun deadline. Niets vervelender dan even iets te willen checken voordat je het doorgeeft… en de GSM ligt af.

Werk je met een embargo (= dag en uur waarvoor er niets mag worden gepubliceerd), respecteer deze zeker zelf ook. Geef dus nooit aan een (bevriende) journalist vroeger een primeur, als je een persbericht met embargo hebt verspreid. Wees gerust, journalisten onthouden heel erg lang wie hen zo een blauwtje heeft doen lopen.

En tenslotte zorg je best voor een professionele verzending van je e-mailbericht. Let er in elk geval op dat niet elk adres zichtbaar staat weergegeven. Dat komt heel amateuristisch over. Maar als het werkelijk van belang is, contacteer dan een goede internetpartner om je persbericht correct, foutloos en op tijd te laten versturen.

2TREES is gespecialiseerd in doeltreffende websites, e-promotie en online shops. Wij hebben een heel flexibele, betaalbare formule voor KMO’s, zelfstandigen en vrije beroepen om een professioneel persbericht uit te sturen. We vertalen uw eigen info naar een perstekst, zorgen voor een aangepaste webpagina, bewerken uw fotomateriaal tot bruikbare beelden en versturen uw e-persbericht op tijd naar uw en/of onze naar ons eigen persbestand van meer dan 1.500 adressen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s