Technische specificaties van goede internetfoto’s.

Technische instellingen voor goede internetfoto's.

Technische instellingen voor goede internetfoto's.

Zoals we zagen in een vorig artikel is het zelf nemen van foto’s voor je website of webshop vrij gemakkelijk. Om het werk achteraf zoveel mogelijk te beperken hou je best rekening met de specificaties en instellingen bij het nemen van de foto’s. Wat zijn goede internetfoto’s en waar let je best op? Hier gaan we met dit artikel dieper op in.

1. Bij het nemen van internetfoto’s.

Elke website of webshop maakt gebruik van enige, meer of heel veel afbeeldingen. Dit kunnen foto’s zijn, maar ook tekeningen, knoppen voor links, balken of zelfs hele achtergronden. Beeldmateriaal voor het internet heeft een resolutie van 72 dpi (dots per inch). Je fototoestel mag je dus instellen op Lage Resolutiefoto’s. Meer is niet nodig.

Ook als je foto’s of producten inscant, mag je de scanner op lage resolutie zetten. Dat is ruim voldoende voor het gebruik van de beelden op het internet en ze nemen zo niet nodeloos veel plaats in op de schijf van je computer.

Als je foto’s neemt van een statisch onderwerp, zorg je er best voor om een neutrale achtergrond te kiezen. Wit is prima, of anders écru of in lichte tinten. Felle achtergronden trekken de aandacht weg van het onderwerp en vloeken vaak met het kleurenpallet dat gebruikt wordt voor de lay-out van de website.

Neem je een eerste keer foto’s voor het internet, test dan vooraf een aantal instellingen uit met je fotocamera. De meeste toestellen hebben een aantal vooraf geprogrammeerde instellingen die telkens een iets ander resultaat geven. Door hetzelfde onderwerp tegen een witte achtergrond te fotograferen kan je achteraf die instelling kiezen waarvan je zelf het resultaat liefst ziet.

Tip: Probeer steeds technisch zo perfect mogelijk basismateriaal te maken. Achteraf is nagenoeg alles manipuleerbaar of bij te werken, maar hoe perfecter het materiaal, hoe minder trucen er moeten toegepast worden. En elke manipulatie heeft consequenties voor de kwaliteit.

2. Bewerken en opslaan van foto’s voor internet.

Om afbeeldingen te bewerken gebruik je een fotobewerkingsprogramma (zie vorig artikel). Let vooral wel even op het formaat en de grootte van het beeld dat je wilt gebruiken. Foto’s met een hoge resolutie sla je direct op naar 72 dpi.

Digitale camera’s leveren foto’s in JPEG formaat. Afbeeldingen die op websites staan kunnen ook in GIF of PNG formaat zijn. Hiermee heb je de drie formaten die bruikbaar zijn voor je afbeeldingen op het internet. Wil je een foto gebruiken die in een ander formaat staat, dan sla je deze achteraf op in een van bovenstaande formaten.

GIF afbeeldingen lenen zich bijzonder goed voor eenvoudige afbeeldingen, logo’s of cliparts. Ze zijn steeds klein want kunnen maar tot 256 kleuren gebruiken. Dit betekent dat het gebruik van een groot aantal GIF files het inladen van je website niet extra zullen vertragen.

Let bij het manipuleren van je foto’s ook op de bestandsgrootte. Hoe kleiner de afbeelding, hoe sneller het beeld zal inladen op je website. Zorg er alvast voor dat een afbeelding voor je website niet groter is dan 640 x 480 pixels.

3. Voornaamste bestandsformaten voor het internet.

Er zijn drie populaire formaten die bij voorkeur geschikt zijn voor het gebruik op websites, webshops of op het internet tout court.

Het GIF formaat.

GIF staat voor Graphics Interchange Format. Dit formaat ondersteunt kleuren, animatie en verschillende resoluties. De afbeeldingen zijn wel beperkt tot maximaal 256 kleuren. GIF beelden worden ook vaak gebruikt tegen een transparante achtergrond. Doordat ze beperkt zijn in kleuren, heeft het gebruik van een groot aantal GIF foto’s geen negatieve invloed op de inlaadsnelheid van een website. Ook daarom is dit formaat nog steeds heel populair bij het ontwerpen van websites.

Het JPEG formaat.

JPEG is de afkorting van Joint Photographic Experts Group. Het is een veelgebruikt formaat voor foto’s. Foto’s van digitale camera’s worden standaard in dit formaat opgeslagen. JPEG biedt veel compressiemogelijkheden. Hoe hoger de compressie, hoe kleiner het uiteindelijk bestand is en hoe geringer de beeldkwaliteit. Door de grote compressiemogelijkheden kan een JPEG foto steeds worden gemanipuleerd om zo voordelig mogelijk gebruikt te worden bij het ontwerpen van je website.

Het PNG formaat.

PNG betekent Portable Network Graphic. Dit bestandsformaat biedt een verliesloze compressie. Ze nemen relatief weinig ruimte in beslag met een goede kwaliteit. PNG formaten ondersteunen 16 miljoen kleuren, maar kunnen eenvoudig worden omgezet naar 256 kleuren zodat er zeer kleine bestanden kunnen worden gebruikt. PNG bestanden zijn hierdoor bijzonder geschikt voor het opslaan zonder kwaliteitsverlies en voor het besparen van schijfruimte door de geringe grootte. Dit formaat combineert een beetje de voordelen van een GIF en een JPEG in een formaat.

De afbeeldingen voor het gebruik op het internet voldoen alle aan twee eigenschappen: ze worden best zo klein mogelijk gehouden en daarnaast hebben ze geen studiokwaliteit nodig. Daarom hou je best met bovenstaande richtlijnen rekening bij het instellen van je fotoapparatuur en bij het bewerken en opslaan van het beeldmateriaal. En de zaken die je uit het oog verloor kan je achteraf nog steeds corrigeren met een goed beeldbewerkingsprogramma.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s