Hoe veilig is kopen via het internet?

Tips voor veilig betalen op internet.

Tips voor veilig betalen op internet.

De laatste tijd verschijnen van tijd tot tijd artikels in de media over de (on-)betrouwbaarheid om aankopen te doen via het internet. Meestal zijn het doemscenario’s die verteld worden of worden webwinkels als obscuur en malafide voorgesteld. Wat is eigenlijk de werkelijkheid?

Het internet is de weerspiegeling van de maatschappij.

Ongeacht op welke manier men goederen of diensten aan de man of vrouw brengt, handel drijven gebeurt steeds tussen twee partijen. In de gewone wereld zitten beslist onbetrouwbare sujetten die van oplichterijen een sport maken. En ook in de virtuele wereld van het internet komt dit ongetwijfeld voor. Maar voor beide werelden geldt heel zeker de wetenschap dat er veel en veel meer handelaars zijn die op eerlijke en correcte basis zaken doen.

Laten we er gerust van uit gaan dat -ook voor webshops en online verkopen- de handelaars normaal gesproken ter goede trouw zijn. Maar net zoals bij gewone winkels blijf je best alert totdat je ervaren hebt dat je vertrouwen terecht is.

Kan je vooraf zien dat er iets niet klopt bij online kopen?

Eerst en vooral mag je gerust op je gevoel afgaan. Dat is bij een gewone winkel net zo. Als je je vragen stelt over de werking, producten of service blijf je best extra aandachtig. Webshops die eerder rommelig ogen, waarvan knoppen niet (goed) werken, waar er heel weinig bedrijfsinformatie op staat en waar men niet antwoordt op uw vragen mogen gerust een belletje laten rinkelen.

Je hebt eigenlijk drie vitale zaken met online winkels: producten, betaling en service. Een goede webshop biedt klare en duidelijke informatie over de verkochte producten. Net zoals in een werkelijke winkel zie je snel de kleuren, accessoires, prijs, verpakkingen, enz. Het enige dat je niet kan, is natuurlijk het product vastnemen of proeven. Maar als je het al kent, vergemakkelijkt dit de stap. Gaat het over een totaal nieuw product, dan kan je vaak beroep doen op een try-out.

Er bestaan tegenwoordig een aantal veilige betaalmethodes die aangeboden worden door onpartijdige partners zoals Ogone of PayPal. Ze worden wereldwijd gebruikt en hun imago staat of valt met de zekerheid die ze bieden. Vind je op een online verkoopsite betaalmogelijkheden met deze organisaties, dan mag je erop vertrouwen dat je betaling veilig zal gebeuren. Maar ook met de traditionele overschrijving is niets mis. Als je dit verkiest, betaal dan enkel nadat je een bevestiging van bestelling hebt ontvangen van de kant van de webshop.

Laatste heikel domein is dat van de service. Dit behelst alles van levering van bestelde artikels, omruilen van defecte of niet toegekomen bestellingen, garanties, maar ook informatie verstrekken over bestellingen of herstellingen, enz. Een goed werkend bedrijf ervaar je snel. Als je binnen de 48 u. antwoord krijgt op een vraag, als je een bevestiging krijgt nadat je iets bestelt, als er duidelijke algemene voorwaarden op de site staan of als de bestel-, leverings- en naverkoopsprocedure duidelijk is uitgelegd, dan werkt dit allemaal het vertrouwen in de hand.

Tot slot…

Gaat het over een groot bedrag, en is dit je eerste aankoop, plaats eerst een proefbestelling. Als dit vlot wordt geleverd en de afspraken zijn goed nagekomen, kan je verder gaan.

Weet echter dat de huidige online bedrijven meestal best te vertrouwen zijn en ook op een eerlijke, correcte manier handel drijven. Zo niet kom je ze ongetwijfeld rap tegen in de pers of hoor je er over op de marktplaats. Want het internet kan ook moordend zijn voor de reputatie van een bedrijf. Nooit was het zo eenvoudig om snel een boodschap de wereld rond te sturen. Je hebt internet, maar ook GSM, messaging, chatboxen, virtuele communities, YouTube, enz.

En dat weten de internet-bedrijven drommels goed.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s