Hoe perfecte foto’s nemen voor op je website?

Goede foto's nemen voor internet. Volg deze tips.

Goede foto's nemen voor internet. Volg deze tips.

Iedereen die een eigen website voorbereidt, ziet zich geconfronteerd met afbeeldingen. Je hebt ze nodig om zaken te verduidelijken, te tonen of gewoon om je site op te leuken. Foto’s voor het internet verschillen helemaal van deze die je voor drukwerk of je fotoboek gebruikt. In dit artikel lees je meer waar je moet op letten om goede foto’s te krijgen om op het internet te gebruiken.

Hoe kom je aan foto’s voor je website?

Er zijn verschillende mogelijkheden om voor foto’s te zorgen. Hou wel steeds voor ogen dat ook voor het internet, het copyright (eigendomrecht) van beeldmateriaal van tel blijft. Indien je niet zelf de foto’s neemt, dan moet je er goed voor zorgen dat ze ofwel rechtenvrij ter beschikking staan, ofwel vraag je best vooraf schriftelijke toestemming voor het gebruik van de gewenste afbeedlingen.

Om goede foto’s te voorzien voor je website heb je dus een aantal mogelijkheden.

  • Het eenvoudigste en volledige risicoloos is zelf foto’s nemen met een digitale camera. Geen problemen natuurlijk met toestemmingen of copyright. Bovendien neem je precies die beelden die je graag wilt. Enig nadeel kan eventueel zijn dat je geen professional bent, maar met een goed fotobewerkingsprogramma (zie verder) kom je achteraf al een heel eind.
  • Foto’s of bepaalde voorwerpen kun je inscannen. Hiervoor kun je heel goed een flatbedscanner gebruiken. Scanners stel je ook in, net zoals een fototoestel, zodat je hier vooraf even moet op letten. Gescande afbeeldingen zijn iets minder kwalitatief dan foto’s, maar vaak ook best bruikbaar als basismateriaal.
  • Op het internet zijn er een heleboel fotosites waar er duizenden foto’s over zowat alle mogelijke onderwerpen te verkrijgen zijn. Sommige websites stellen de foto’s rechtenvrij en kostenloos ter beschikking. Soms moet je je (gratis) registreren. Vaak wordt enige vorm van tegenprestatie gevraagd in ruil voor het gebruik van de foto’s. Dat kan gaan van een naam / link vermelden bij de gebruikte foto tot het betalen van een “fee” voor het gebruik van het beeldmateriaal. Kijk dit dus goed na vooraf.
  • Foto’s kun je ook halen van foto-CD’s die je aankoopt. In de aankoopprijs zit nl. meestal ook het gebruiksrecht vervat, zodat je ze zonder risico kunt gebruiken. Bovendien zijn ze meestal van hoge kwaliteit zodat ze ook nog voor drukwerk geschikt zijn. Het nadeel kan wel zijn dat dezelfde mooie foto’s na verloop van tijd vaak worden opgemerkt omdat veel mensen dezelfde CD hebben aangekocht.
  • Een heel goede en ook risicoloze manier is om CD’s met foto’s te vragen aan je leveranciers. De producenten huren meestal professionele fotostudio’s in voor hun beeldmateriaal, dat ze verder gebruiken voor folders, affiches, advertenties, enz. Deze foto’s zijn van onberispelijke kwaliteit en compositie en tonen de producten over het algemeen van hun beste kant. Je leverancier zal je graag een CD geven met foto’s, want dit is bijkomende reclame voor hem.

Zelf voor foto’s zorgen of een professional inhuren?

Anders dan voor drukwerk speelt de kwaliteit van het beeldmateriaal voor internetgebruik geen rol. Dat is een pluspunt voor de doe-het-zelver. Zeker nu nagenoeg iedereen beschikt over een digitaal fototoestel is het perfect mogelijk om zelf voor een groot aantal afbeeldingen te zorgen. Zelfs wie niet over een digitale camera beschikt, kan nog de GSM of pda gebruiken indien deze over een fotofunctie beschikt.

Er zijn een aantal technische specificaties waaraan de foto’s moeten voldoen. Meer informatie lees je in het volgend artikel “Technische specificaties van goede internetfoto’s”. Daar behandelen we de punten zoals grootte, pixels, formaten, enz.

Wie veel producten te fotograferen heeft of vaak nieuwe artikels wilt plaatsen, kijkt best om ze zelf te nemen. Zeker als de compositie, sfeer of fotokleur niet echt een rol speelt. Dit is b.v. het geval voor artikels voor webshops, het overzicht van de artikels op je bedrijfssite, enz. Voor de sfeerfoto’s kan je steeds een fotograaf inhuren. Een paar foto’s laten nemen valt wel best mee in prijs. Let er wel op dat je vooraf afspreekt dat jijzelf de volledige eigendom krijgt na betaling en dat ook het gebruiksrecht op de foto’s verwerft. Dat leg je best schriftelijk vast zodat er later nooit discussie hierover kan ontstaan.

Neem je zelf geregeld nieuwe foto’s, zorg dan voor een speciale, vaste fotohoek waar dit gebeurt. Richt een ruimte in met witte wanden, verlichting met spots bovenaan en langs de zijkanten. Evt. een vaste standaard of een paspop voor kledij, of een presentatiestandaard voor b.v. juwelen. Dan kies je eenmaal de perfecte hoek en belichting en fixeert je fototoestel. Zo trek je altijd je foto’s van dezelfde kwaliteit.

Het bewerken van zelf genomen foto’s voor internet.

Het nemen van foto’s voor het gebruik op website, webshop of internet is dus vrij eenvoudig. Zeker omdat de kwaliteit niet van belang is. Toch wil iedereen wel mooie, verzorgde en goed geproportioneerde foto’s gebruiken. Daarvoor bestaan er een aantal mogelijkheden van fotobewerking.

  • Om digitale foto’s te bewerken, op te slaan, te sorteren of weer te geven leveren de meeste goede merken meestal een fotobewerkingsprogramma mee met hun producten. Dit is o.a. het geval voor Nikon, Canon, e.d. Hiermee kun je heel gebruikersvriendelijk en eenvoudig foto’s bijsnijden, herkaderen, de kleuren verbeteren of eenvoudige ingrepen zoals rode ogen verwijderen, enz. Dit programma wordt ook gebruikt om de foto’s op je computerschijf op te slaan.
  • Ook computerleveranciers hebben meestal een gratis fotoprogramma beschikbaar. Dit is het geval voor Microsoft of voor iPhoto van Apple. Dit programma kan worden gebruikt op de digitale foto’s op te slaan op de harde schijf van je computer. Het beschikt ter zelfde tijd over een aantal functies om de foto’s te bewerken en te verbeteren.
  • Online kan je eveneens terecht voor een aantal gratis programma’s. Flickr of Picasa e.a. hebben geschikte fotobewerkingsfuncties ingebouwd. Daarnaast zijn er nog specifieke sites waar je gratis terecht kan. Meestal moet je je wel registreren als gebruiker, maar dat gebeurt meestal zonder kosten.
  • Tenslotte heb je nog de professionele programma’s waarvan Photoshop het bekendste is. Deze programma’s hebben meer functies en mogelijkheden en zijn meestal niet gratis. Het gebruik van deze professionele programma’s vergen meestal een goede opleiding. Daar de kwaliteit voor internetfoto’s niet echt een rol speelt, zijn de uitgebreide bewerkingsmogelijkheden echter niet nodig.

Goede foto’s nemen voor je eigen website is perfect mogelijk, zelfs als leek. Denk vooraf goed na welke beelden je wilt gebruiken, wat er moet geaccentueerd worden en waar je ze kan nemen. Moet je buitenhuis gaan shooten, maak dan een planning en zorg er voor dat de onderwerpen zeker beschikbaar zijn. Begin ruim tijdig met het nemen van de foto’s en neem steeds minimum 5 verschillende foto’s van eenzelfde onderwerp. Liefst nog uit licht verschillende hoeken. Zo kies je achteraf het beste beeld om mee verder te werken. En vind je niet echt je draai? Roep dan tijdig meer gespecialiseerde kennis in.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s