Hoe kies je de juiste website voor je zaak?

Welke sites bestaan er, en welke soort heb jij nodig?

Welke sites bestaan er, en welke soort heb jij nodig?

Een website is niet zo maar een website. Het is een heel belangrijk element in de bedrijfsvoering en daarom kies je best zorgvuldig net die website die het best past bij de aard en het doel van je zaak. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel weten welke sites er bestaan. Hier een overzicht.

1. Soorten websites.

Niet elke website is gelijk en presteert even goed op het internet. Nog los van de technische aspecten die tot de expertise van een goede websitebouwer behoren, is het belangrijk om je website te kiezen in functie van het doel of het gebruik dat je er wilt van maken.

Denk even aan de volgende vergelijking. Als we beiden ergens naartoe willen, kunnen we in een wagen springen en vertrekken. Daarvoor gebruiken we dezelfde infrastructuur, het wegennet (= internet). Maar als jij met een Porsche of Ferrari rijdt en mijn wagen is een Lada of Maz, dan zal jij waarschijnlijk een stuk sneller ter plaatse zijn. Ook als jij met een heel recente Mercedes, BMW of Audi rijdt en ik tuf met een prima onderhouden Fiat van bouwjaar 1969 zal dit een verschil maken in het gebruiksgemak en het comfort om ergens te geraken.

Zorg er dus voor dat je zeker een website kiest die perfect aansluit bij de activiteit van je zaak en het gebruik dat jij en je klanten er van zullen kunnen maken. Kijk daarenboven ook goed na of je websitebouwer de modernste principes, technieken en middelen gebruikt om je website te maken.

2. Een website volgens de aard van de site kiezen.

Je hebt twee grote soorten sites, nl. die volgens de aard en die volgens het doel (gebruik). Bij de indeling volgens de aard catalogeer je een website ofwel als technische site of als commerciële site.

A. Technische websites.

Technische websites zijn eerder geschikt om technische, industriële producten voor te stellen. Dit zijn meestal verbruiksmaterialen voor de vakhandel in de aard van bouten, moeren, flexibels, machines, enz. Technische sites vind je voornamelijk terug in B2B omgeving waar sfeer minder belangrijk is, snelheid belangrijk en waar alle partijen een vrij goede kennis hebben van de producten of diensten die aangeboden worden. Geen franjes, maar snelheid en accuraatheid halen hier de boventoon. Dit betekent niet dat een technische site er ook niet mooi mag uitzien, maar de klemtoon ligt toch meer op het professioneel aspect van de zaak.

B. Commerciële websites.

Deze site richten zich meestal tot de consument of particuliere verbruiker. Naast een overzicht van de verschillende producten of diensten is het belangrijk om ook het doel te schetsen en een sfeer op te bouwen met de site. Op basis hiervan beslist de consument immers of jij “zijn bedrijf” wordt en als “zij met jou” zaken wilt doen. Het gevoel en het uitzicht zijn hier iets belangrijker dan de opsomming van maten, gewichten, enz. Kleuren, vorm, uitzicht (maar dan in een reële situatie), enz. zijn vaak doorslaggevende argumenten en verhogen de prestaties van je site. Natuurlijk moeten ook hier de inlichtingen correct en up-to-date zijn en moeten bepaalde wettelijke vermeldingen voorkomen, maar toch is de sfeer en het uitzicht heel belangrijk.

3. Een website volgens het doel kiezen.

De mate waarin je zelf je website wilt gebruiken achteraf of wat je wilt bekend maken bij je doelgroep bepalen deze soort. Bij deze indeling kijken we voornamelijk naar de inhoud van je site. Er zijn de volgende soorten:

  • Informatieve websites geven uitleg over de producten of diensten die je aanbiedt. Er is een duidelijke structuur aanwezig om de mensen snel het juiste product te laten kiezen. Ook agenda’s of lijsten kunnen prima via een informatieve website worden gecommuniceerd. Bijvoorbeeld de agenda van een theater of cultureel centrum of de optredens van een groep.
  • Verkoopsites leggen iets meer klemtoon om de producten en diensten op het vlak van prijzen, aantallen, (lopende) promoties, acties, enz. Het is de bedoeling om de consumenten sneller te laten reageren zodat ze tot aankoop overgaan. Dit kan gerust telefonisch bestellen, of naar een verkooppunt lokken zijn.
  • Nieuwssites zijn bedoeld om de laatste nieuwtjes en evoluties snel mee te delen aan het publiek. Dat kan bijvoorbeeld goed gebruikt worden als je een bepaald product in ontwikkeling hebt (b.v. onderzoekscentra om fondsen te werven), een organisator van een serie evenementen die het publiek wilt warm maken, een verkoopactie om mensen aan te trekken (b.v. breng je oude schoenen binnen waarbij je het aantal ontvangen paar of het aantal kilo op dit moment weergeeft), enz.
  • Pomotiesites worden vaak opgemaakt om een nieuw product of dienst aan de man te brengen. Zo’n site kun je werkelijk naar de juiste (correcte) doelgroep toeschrijven zodat je sneller succes bekomt. Hier ligt het accent op de troeven die de consument mag verwachten bij aankoop en het voordeel dat ze doen bij bestellingen.
  • Voor actiesites ten slotte is de “houdbaarheid” eerder beperkt. Ze zijn geschikt om gedurende een korte periode een bepaald product of dienst te promoten. Soms is het wel een goed idee om permanent met een actiesite te werken. Bijvoorbeeld als je een discountzaak hebt en je wilt altijd de artikels uit je recentste promotiefolder online zetten.

Bij de bespreking van je nieuwe website komen beide aspecten aan bod. Het is voor een professionele websitebouwer immers van vitaal belang om te weten wat je met je website zal willen doen, wie je klanten zijn en hoe zij van je site gebruik zullen maken.

4. Een speciale soort website: de webshop.

Een webshop is een zuivere verkoopsite. De bedoeling ligt hier honderd procent op het aantrekken, verkopen en leveren van producten of diensten via het internet. Er komt geen fysisch verkooppunt aan te pas zodat ook de verkoopprocedures en de leveringssystematiek belangrijke punten zijn. Bovendien is een online shop aan een aantal wettelijke regels onderhevig.

Elke goede internetwinkel heeft drie hoofdcategoriën en minstens een facultatieve tak. Iedere professionele online shop heeft:

  • een commercieel winkelgedeelte waarmee de klanten worden aangetrokken, waar ze de producten kunnen zien en keuren en dat ze gebruiken om hun bestelling te plaatsen;
  • een degelijke backoffice waarmee je je artikels, klanten, leveringen, leveranciers, bestellingen, enz. en ook je acties bijhoudt en behandelt;
  • een degelijke betaalmodule om de aankopen op een veilige en betrouwbare manier te laten gebeuren.

Het is niet omdat de klemtoon van een online winkel op verkopen ligt, dat de sfeer en het uitzicht niet belangrijk zijn. Integendeel, een verzorgde, aantrekkelijke lay-out en een goedwerkende, professionele indruk bij het gebruik van de webshop verhogen het vertrouwen van de consument en zorgen sneller voor hogere omzetten. Daarom kiezen wij er steeds voor om bij het maken van een online shop ook aandacht te schenken aan de design en het uitzicht en niet alleen het technisch aspect van het bouwen te bekijken.

Door op een zorgvuldige, correcte manier vooraf je eigen behoeften, wensen en gebruik te definiëren kom je tot de best aangepaste website voor je zaak. En als deze website dan ontworpen wordt door een vakbekwame websitebouwer, geoptimaliseerd voor een goede werking op het internet en gebouwd volgens de modernste principes en technieken, enkel dan kan je het meeste rendement verwachten uit je aanwezigheid op het internet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s