Hoe de nieuwe Europese overschrijvingen gebruiken.

Richtlijnen voor de nieuwe Europese overschrijvingen.

Richtlijnen voor de nieuwe Europese overschrijvingen.

Meer en meer merk je een nieuw soort overschrijvingen in je bus vallen. De Telenets en Belgacoms van de maatschappij gebruiken ze reeds volop. Binnenkort volgen ook alle anderen, ook voor internetoverschrijvingen. Hoe zit dit hier nu eigenlijk mee, wat is er veranderd en wanneer moet je ze gebruiken?

Gewone overschrijvingen of IBAN overschrijvingen.

Door de invoering van de Europese overschrijving en bijbehorend overschrijvingsformulier op 28 januari 2008 is het gemeenschappelijk eurobetalingsgebied (SEPA) voor de EURO-zone een feit. Met deze maatregel is het de bedoeling om de rekeningnummers in geheel Europa te standardiseren en de bankverrichtingen éénvormiger, sneller en veiliger te maken. Welke zijn de veranderingen t.o.v. de vroegere overschrijvingen?

  • Het Europese overschrijvingsformulier is rood van kleur (i.pl.v. oranje vroeger).
  • Het strookje voor de cliënt is weggevallen.
  • “Memodatum” is vervangen door “gewenste uitvoeringsdatum in de toekomst”.
  • Het klassieke rekeningnummer is vervangen door het IBAN en BIC nummer.
  • De naam van de begunstigde is een verplichte vermelding.
  • De ondertekeningsdatum van het formulier valt weg.
  • De gegevens van de begunstigde staan nu onder deze van de opdrachtgever (i.pl.v. er naast).

Het nieuwe overschrijvingsformulier kan zowel worden gebruikt voor betalingen in België als in alle landen van de SEPA-zone. Dit zijn de 27 lidstaten van de Europese Unie aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland.

Wat is IBAN?

Het IBAN (International Bank Account Number) wordt gebruikt voor identificatie van de rekening. Het bestaat uit maximaal 34 lettertekens en elk land heeft zijn eigen vaste lengte bepaald. In België telt het IBAN 16 karakters. Het is samengesteld uit BE, gevolgd door 2 cijfers en verder de 12 cijfers van uw huidige bankrekeningnummer.

Om uw eigen IBAN te kennen, kijkt u simpelweg even op uw rekeninguittreksels. Sedert 2003 staat uw IBAN nummer er immers op vermeld.

Wat is BIC?

BIC (Bank Identifier Code) identificeert de bankinstelling waar uw rekening is ondergebracht. Elke bank heeft dus een eigen BIC code. De BIC nummer bestaat uit 8 of 11 karakters.

Let wel: de BIC van de begunstigde moet op een Europese overschrijving worden vemeld wanner het IBAN van de begunstigde niet met BE begint!

Wanneer moet IBAN verplicht worden gebruikt?

Momenteel mag je gerust op de nieuwe manier (IBAN) betalen. Gebruik je nog een oud rekeningnummer dan zet je bankinstelling dit nu nog automatisch om naar IBAN. Dit zal blijven gebeuren tot 2011. Daarna ben je verplicht om zelf met de IBAN / BIC te vemelden op je overschrijvingen. Maar het best van al begin je er natuurlijk nu reeds mee. Zo wordt je er snel mee vertrouwd en krijg je de tijd om je bestand met rekeningummers tijdig aan te passen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s