De consument en Google reclame.

Internetreclame behoort tot de meest rendabele promotie.

Internetreclame behoort tot de meest rendabele promotie.

Wat iedereen reeds vermoedde, is nu ook proefondervindelijk vastgesteld. Google, de meest gebruikte zoekmachine ter wereld, is nu ook het grootste online advertentiekanaal. Ze staan voor bijna 60 procent van de webadvertenties wereldwijd. Wat is het, hoe werkt het en wat moet je weten?

Google AdWords vertoont online reclame.

Met Google AdWords maak je reclame door middel van een klein reclameblokje, een beeldadvertentie of een dynamische advertentie boven of naast de zoekresultaten of op websites van derden. Je betaalt voor elke keer dat een bezoeker via jouw advertentie op jouw website terecht komt. En je kiest o.a. hoeveel je hiervoor betaalt, in welke regio je advertentie verschijnt, welke dagen/uren, enz., enz.

Dat is kort de theorie. De truuk bestaat er in om je reclameboodschap zo aantrekkelijk en kernachtig voor te stellen zodat de mensen nieuwsgierig worden en op je advertentie klikken. Dan komen ze automatisch op je website terecht. Maar let op: de ruimte die je kan vullen is beperkt, en ook niet alle woorden of zinsdelen worden geaccepteerd.

Verder is het belangrijk om de juiste prijs te bepalen voor een klik. Als je deze te hoog zet, verlies je onnodig geld. Maar als je bedrag te laag ingesteld staat, wordt je advertentie gans onderaan, of op de tweede pagina van de zoekresultaten, of zelfs niet vertoond. En dan heb je er ook weinig aan.

Naast een goede reclametekst is ook de zoekwoordenlijst van groot belang. Niet alleen goede woorden, woordcombinaties of zinscombinaties zorgen voor efficiënte vertoningen, je maakt best een mix van gewenste woorden, uitgesloten combinaties, enz. Met de correcte combinatie van deze zaken maak je dat je Google reclame vertoont wordt aan de mensen die je op dat moment zoeken. En dan kost je reclame het minst van al.

Samengevat: Google AdWords is dus betalende reclame waarvan jij de positie van verschijnen kan bepalen door meer of minder te bieden per klik. Maar hoe efficiënter de reclame gebouwd is, hoe goedkoper ze is en hoe beter het resultaat is.

Google AdSense toont online reclame.

Met Google AdSense kan je geld verdienen. Inderdaad, als je toelaat dat Google op bepaalde delen van je website reclameboodschappen laat verschijnen, krijg je per klik een percentage commissie. Hoe meer mensen er op die Google advertenties klikken, hoe meer geld je verdient. Je kan zelf bepalen waar ze verschijnen, hoeveel en welk formaat ze hebben. Je kunt zelfs het uitzicht en de kleuren aanpassen aan de lay-out van je site zodat ze er op het eerste zicht één geheel van uitmaken, of zelfs een onderdeel ervan zijn.

Google zelf vertoont enkel advertenties die verband houden met de inhoud van je site. Hierdoor komen ze niet echt storend over bij de bezoekers aan je site, maar ervaren veel mensen ze zelfs als extra tips of keuzemogelijkheden. Ze kosten ook niets om te laten verschijnen, en eenmaal je betalingsgegevens ingesteld zijn, gebeurt de betaling van je commissie ook automatisch eenmaal men een bepaald bedrag heeft bereikt.

Om zoveel mogelijk geld te verdienen is de plaatsing van de advertenties wel belangrijk. Hier moet je goed op letten. Maar natuurlijk moet je het wel eerst willen. Want het kan b.v. voorkomen dat plots een advertentie van je concurrent op je site verschijnt, en ook niet iedereen vindt betalende reclame passen op zijn website.

Conclusie: Google AdSense is reclame waarbij jij commissie krijgt elke keer dat iemand er op klikt. Je kan zelf de plaats en uitzicht er van kiezen en de reclamebooschappen hebben verband met de inhoud van je website.

Overige Google reclame.

Hoe meer Google producten er op de markt komen, hoe meer mensen er van gebruik maken. En natuurlijk is elk nieuw product een nieuwe kans om producten, merken, diensten of bedrijven te promoten.

Naast de reclame bij de zoekresultaten of op sites van derden, kunnen er momenteel advertenties verschijnen bij o.a. kaartopzoekingen (Google maps), informatie die via GSM of pda wordt opgevraagd, bij de e-mails die met Gmail worden ontvangen, enz. De lijst is lang en de mogelijkheden zijn ruim en omvangrijk.

Je bouwt immers niet alleen meer tekstadvertenties, maar je kan ook kiezen voor beeldadvertenties of dynamische advertenties. En ook hier bepaal je zelfs tot de formaten van advertenties zodat minder geslaagde versies niet worden vertoond. Je kan zelfs eigen beelden gebruiken om een Google beeldadvertentie op te bouwen.

Conclusie: adverteren via Google biedt heel veel mogelijkheden en troeven voor super efficiënte reclame. Je hebt verschillende vormen van reclame om de resultaten sterk te verbeteren en het kost maar zoveel als je zelf wilt.

Het opbouwen, instellen en opvolgen van Google advertenties is wel heel gespecialiseerd en erg intensief werk. Specialisten vertrekken natuurlijk van uit hun expertise en maken vrij goede reclameblokken als basis. Wie dit vaak doet, weet immers wel wat normaal werkt en wat niet. Maar eenmaal de basis gemaakt is, is het zaak om de eerste maanden de advertentie te testen, bij te werken, varianten te zoeken die misschien nog iets beter presteren. En dan natuurlijk, andere kanalen instellen, beeld- en dynamische versies uitwerken, testen en laten verschijnen, enz.

Ook KMO’s, zelfstandige ondernemers of vrije beroepen kunnen op een efficiënte en heel rendabele manier hun producten of diensten promoten via Google.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s