Bereid je website goed voor.

Een goede voorbereiding bepaalt het succes achteraf.

Een goede voorbereiding bepaalt het succes achteraf.

Een nieuwe website voor een KMO, zelfstandige ondernemer of vrije beroeper is een beetje als een totaal nieuw apparaat dat je moet gebruiken. Je moet er aan wennen en vooral leren mee werken. Daarvoor doe je best beroep op de expertise van je leverancier (als deze er al over beschikt). Toch maak je best zelf ook je huiswerk en informeer je degelijk vooraf. Maar waar moet je dan op letten?

Bekijk vooraf je collega’s / concurrenten op het internet.
Een website is een internetrealiteit. Je komt er met jouw website tussen tal van andere terecht. Kijk vooraf dus even hoe je branchegenoten zich voorstellen. Wat ze op het internet zetten en wat niet. Welke afbeeldingen ze gebruiken en hoe hun beschrijvingen zijn.
Noteer alles zorgvuldig zodat je na een tijdje een zicht krijgt op wat iedereen vermeldt en wat sommigen tonen. Zo krijg je alvast een idee van de basisinformatie dat je moet verzamelen om ook op jouw nieuwe website te zetten. Want informatie die op elke site terug te vinden is, zal zeker info zijn dat je klanten ook bij jou verwachten.
Vul de gegevens die overal op staan aan met informatie die sommigen plaatsen en die ook voor jou van belang is. Voilà, nu heb je alvast een goede basis als start.

Denk kritisch na over deze informatie.
Uiteraard gaat jouw nieuwe website over jouw eigen bedrijf of activiteit. Het moet een goede voorstelling zijn van wie je bent, hoe je werkt en waar je voor staat. Neem daarom het bovenstaande lijstje en bekijk het even met de ogen van je klant. Stel je de vraag: welke informatie ontbreekt er in mijn geval en moet ik toevoegen? En ook wat hoeft er voor mij niet op?
Je kunt hiervoor twee manieren gebruiken. Vooreerst ga je eens na hoe je klanten met je werken. Waarvoor ze meest beroep doen op jou. Welke vragen ze hoofdzakelijk stellen, enz. Kijk vervolgens of dit op je opsomming aan bod komt.
Googel zelf eens op het net en kijk wat er uit de bus komt. Zie je een leuk idee, of vermeldingen die nuttig zijn, voeg ze dan ook toe aan je lijstje.

Bekijk ook vooraf welk type website je graag ziet.
Een website is niet alleen maar technisch. Er speelt ook een factor gevoel mee. Je moet je bij je nieuwe website even goed voelen als een klant zich bij jouw bedrijf voelt. Iedereen heeft wel een soort voorkeur voor bepaalde types websites. Bekijk op het internet welke websites je bijzonder graag ziet en welke er ook nog mee door kunnen. Beoordeel ook gerust delen van websites (b.v. het deel waar de promoties van de maand op staan, of een bedrijfsblog van de medewerkers, enz.) Jouw website kan gerust een compositie worden van een aantal verschillende websites.
Maak een lijstje van je favoriete ontwerpen en de reden waarom ze je aanstaan.

Waar je zeker op moet letten als je met een webbouwer praat.
Vraag steeds een offerte op papier, inclusief een duidelijke beschrijving en prijs. Het hoeft geen dikke turf van een boek te zijn, maar je hebt het recht om te weten waar je voor betaalt, hoeveel en wat je er voor krijgt.
Als je webbouwer je helpt om je domeinnaam en webruimte vast te leggen, zorg dan steeds dat de factuur en de noodzakelijke codes (login / paswoord) aan jou gestuurd worden. Je kunt ze gerust aan je webbouwer doorgeven, maar zorg er in elk geval voor dat je goed een kopie hiervan zelf bewaart. Later kun je ze misschien nog nodig hebben.
☛ Vooraleer je beslist om met een firma in zee te gaan, durf dan gerust om
referenties te vragen. Niet alleen de naam en activiteit, maar ook een telefoonnummer en een contactpersoon. En doe gerust de moeite om ook even te bellen naar een paar om te horen of je leverancier echt wel zo betrouwbaar en kwaliteitsvol is als hij laat uitschijnen. Uiteindelijk gaat het toch over de voorstelling en het imago van je eigen bedrijf. Daar sol je niet mee.

Bovenstaande informatie kwam tot stand door gesprekken met onze klanten, ervaring bij het bouwen van websites en webshops en door “cowboyverhalen” die we onderweg tegenkwamen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s