Je bedrijf promoten via het internet én online verkopen winnen dagelijks aan belang voor wie succesvol wil zijn en blijven. Een online shop wordt dan ook een vitaal bedrijfselement die zich naast de fysische zaak ontwikkelt. Maar een webshop is niet altijd hetzelfde. Er is een duidelijk verschil tussen een B2B en een B2C shop. Een overzicht.
Uitgangspunt.
Men spreekt van B2B of business to business als bedrijven of ondernemers met elkaar zaken doen. Hier komt het gewoon publiek of de consument niet tussen. Indien men verkoopt aan het gewoon publiek, eindgebruikers dus, dan spreekt men van B2C of business to customers. Voor B2C webshops zijn de verplichte vermeldingen en de te volgen werkwijze strenger. Dit komt ook doordat de overheid handel drijven met consumenten veel strenger reglementeert.
Kenmerken van een B2B webshop.
☛ De toegang tot een B2B webshop is afgeschermd voor de toevallige bezoekers. Om binnen te komen heb je steeds een login en paswoord nodig. Die toegangscodes ontvang je enkel indien je aanvaard bent als klant en nadat men controleerde of je wel aan de voorwaarden voldoet. Zo moet je het bewijs leveren dat je handelaar bent (BTW nr.). Maar het kan ook zijn dat je b.v. een eerste bestelling eerst cash hebt moeten betalen.
☛ Een B2B webshop is “technischer” van opvatting. Het zijn steeds professionelen die hier kunnen aankopen en deze kennen natuurlijk de specificaties, woordgebruik en specialiteiten van de branche. Er wordt minder belang gehecht aan het uitzicht. Het gebruiksgemak en de snelheid spelen een grote rol. En er staat ook andere informatie op, b.v. minimum bestelhoeveelheid, aantallen per verpakking, verpakkingssoort, enz.
☛ De B2B webshop is eenvoudiger van uitzicht. Mooie beelden spelen minder een rol, het mogen gerust afbeeldingen uit een catalogus zijn. Zelfs zwart-wit foto’s zijn goed, zolang men maar ziet waarover het gaat. Omschrijvingen kunnen in een paar (branche-eigen) woorden gebeuren en toch heel duidelijk zijn.
☛ De bedragen van een B2B webshop mogen gerust exclusief BTW zijn. Meestal komen hier kortingen per hoeveelheid voor. Voor wie buitenlandse afnemers heeft, wordt meestal een eenheidsmunt gebruikt of is er een omrekenmodule ingebouwd.
☛ De betaling op een B2B site tenslotte gebeurt meestal veel eenvoudiger dan met een B2C webshop. Bij B2B zijn het immers verkopen tussen professionelen en hier gelden eigen betaalafspraken. Het kan perfect dan men bestellingen gewoon uitlevert en dat de factuur met een normale betaaltermijn mag worden overgeschreven. De factuur kan via de boekhouding met de post worden verstuurd, of er wordt voor gezorgd dat de klant ze kan afprinten (pdf-formaat).
Maar voor de rest komt een B2B webshop quasi overeen met een B2C shop. Beiden hebben tot doel om te verkopen, omzet te genereren en winst te maken. Voor beide telt een goede opvolging van bestellingen, het snel beantwoorden van mails, vlot op de hoogte houden van de staat van afwikkeling van de bestellingen, enz. En heel belangrijk: maak dat je bereikbaar bent via telefoon, fax, mail of GSM tegen dat je klant een mens van vlees en bloed wil bereiken.
Interesse voor een online shop? 2TREES levert heel performante webshops voor KMO’s en zelfstandige ondernemers vanaf EUR 2.500,00 +BTW in aankoop of vanaf EUR 515,00 +BTW per kwartaal in huur.